ЕК предлага безвизов режим за Турция

ЕК предлага безвизов режим за Турция | StandartNews.com

Прага заплаши с референдум за "Чехзит"

Европейската комисия предлага премахване на визовия режим с Турция. Това съобщава АФП, цитирайки официално съобщение на законодателния орган на ЕС.

От комисията са съгласни визовият режим да отпадне това лято, съгласно споразумението ЕС-Турция за спиране на миграционния поток към континента. Но уточняват, че южната ни съседка не е изпълнила всички необходими условия за свободно пътуване на гражданите й в Шенгенската зона.

Припомняме, че вчера Турция прие закон за отмяна на визовите ограничения за страните от шенгенската зона.

Междувременно стана ясно, че Чехия заплашва да излезе от ЕС, ако паднат визите за турски граждани. В тази връзка се появи понятието "чехзит", подобно на "брекзит" във Великобритания.

"Недопустимо е една 75-милионна мюсюлманска държава, съзнателно сътрудничеща си с "Ислямска държава", да получи достъп до ЕС и до Чехия. ЕС отдавна вече не е обединение, защитаващо интересите на европейските граждани. То се превърна в диктаторска организация", заяви председателят на "Национална коалиция "Изгрев" Мирослав Лидинский. Така десноцентристкото движение поде инициативата за организиране на референдум по въпроса с излизане на страната от ЕС.

На 18 март Брюксел и Анкара се споразумяха Турция да приема обратно нелегалните мигранти, които искат да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море. В замяна на това страните-членки ще приемат регистрирани сирийски бежанци директно от Турция. С това процесът за премахване на визовия режим трябваше да се ускори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай