ЕК ограничава разпространението на инвазивни чужди видове

ЕК ограничава разпространението на инвазивни чужди видове | StandartNews.com

Европейската комисия направи важна стъпка за спиране на загубата на биологично разнообразие, одобрявайки Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/1141 на Комисията от 13 юли 2016 г. Приет бе списък на инвазивните чужди видове, които засягат Съюза, в съответствие с Регламент (ЕС) № 1143/2014 на Европейския парламент и на Съвета.

Инвазивните чужди видове са една от основните причини за загуба на биологичното разнообразие, защото унищожават местни видове и популации. Те могат да нанесат значителни вреди на човешкото здраве и на икономиката. Разходите за европейската икономика, причинени от инвазивните видове, се очаква да бъдат най-малко € 12 милиарда евро годишно в области като здравеопазване, селско стопанство и инфраструктура.

Регламентът въвежда цялостна система на ниво ЕС за справяне с този проблем, приемайки първия списък на инвазивни чужди видове, които засягат Съюза. Това е списък с приоритетни видове, които изискват съвместни действия за предотвратяване, намаляване или смекчаване на неблагоприятното им въздействие за значително подобряване на ефективността на европейската политиката по отношение на търговските правила на вътрешния пазар. Държавите членки трябва да изпълняват мерки по превенция, ранно откриване и бързото ликвидиране на нови инвазии, и управление на вече широко разпространени инвазивни чужди видове, включени в списъка. Изброените чужди видове вече не могат да бъдат умишлено отглеждани, транспортирани, възпроизвеждани или освобождавани в природата.

Инвазивните чужди видове са растения, животни, гъби и микроорганизми, преминали през екологични бариери като планински вериги или океани и са се установили извън зоната на тяхното естествено разпространение с помощта на човека. Много от тях са въведени в Европа умишлено главно заради търговската им стойност. Инвазивните чужди видове са декоративни растения, видове, използвани за храна или отглеждани като домашни любимци. Други са се настанили в Европа непреднамерено като замърсители на стоки или скрити в транспортни контейнери. В момента съществуват повече от 12 000 чужди инвазивни видове в европейската околна среда.

Видове, които мигрират в ЕС в отговор на климатичните промени, без човешка намеса, не се считат за чужди инвазивни видове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай