Двамата британци край Солсбъри - отровени с „Новичок“, твърди полицията

Двамата британци край Солсбъри - отровени с „Новичок“, твърди полицията | StandartNews.com

Мъжът и жената, които са в критично състояние в болница в английското графство Уилтшър, са били изложени на нервнопаралитичния агент "Новичок", съобщи британската полиция, цитирана от световните агенции. Това е същото вещество, което бе използвано при атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, припомня Ройтерс.

Мъжът и жената, и двамата британски граждани, бяха намерени в критично състояние в събота вечерта в дома им в Еймсбъри, на десетина километра от Солсбъри, където през март бяха отровени Скрипал и дъщеря му Юлия.

"След проучването на проби мога да потвърдя, че мъжът и жената са били изложени на въздействието на нервнопаралитичното вещество "Новичок", определено като същото нервнопаралитичното вещество, с което бяха отровени Сергей и Юлия Скрипал", съобщи ръководителят на контраразузнаването Нийл Басу, цитиран от АП.

Местната полиция определи случая като "тежък инцидент". Според полицията няма разузнавателни данни двойката да е нападната умишлено и нищо в биографиите им не предполага те да са били цел на атака. Все още не се знае как е било пренесено нервнопаралитичното вещество, допълниха силите на реда.

По думите на Басу не е ясно дали има връзка между случая в Еймсбъри и Скрипал. Близо 100 служители на частите за борба с тероризма работят по делото. Полицията е отцепила най-малко пет отделни зони, включително парк и недвижим имот в Солсбъри, както и аптека и баптистка църковна сграда в Еймсбъри, допълва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай