Домбровскис: България може да е в чакалнята на еврото до една година

Домбровскис: България може да е в чакалнята на еврото до една година | StandartNews.com

Възможността България да се присъедини към европейския валутно-обменен механизъм, известен като ERM II или т.нар. чакалня на Еврозоната, в рамките на една година е разумен и постижим срок, посочи в отговор на въпрос заместник-председателят на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Той участва в София в диалог с граждани на тема "България в Еврозоната - въпроси и отговори".

Виждаме доста силни страни - добър икономически ръст, фискалната политика, балансиран бюджет, трябва да се положат и още усилия, коментира Домбровскис в оценка на подготвеността на България. Той посочи, че пътят към еврото е дълъг, може да бъде и доста труден, но си заслужава, защото дава възможност страните да подобрят своя жизнен стандарт.

На въпрос ще се повишат ли цените и ще има ли инфлация, Домбровскис посочи, че въпросът за цените е едни от най-честите и от ЕК са направили оценка как присъединяването към еврото влияе в страните, присъединили се в последните години. По думите му е възможно около 0,3 процента увеличение, но ако се видят ползите от присъединяването към еврото, те са много по-големи. Домбровскис подчерта, че важно този преход да бъде управляван и цените - наблюдавани. По време на въвеждането на еврото стабилността на цените е нещо, което може да бъде съвсем реално управлявано, посочи той. Там, където има реален пазар и реална конкуренция, спекулативно увеличение на цените е невъзможно, може само временна флуктуация в началото, а инфлацията ще е тази от Еврозоната, коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в дискусията.

Когато говорим за сценария за българската икономика след приемане на еврото, той е изцяло положителен, заяви вицепремиерът, който изрази убеденост, че мястото на България е в политическото и икономическото ядро на ЕС. Няма да плащаме дълговете на Гърция, не е вярно, че цените ще скочат двойно, а доходите ще паднат, заяви Дончев.

В дискусията се включи и председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който заяви, че няма съмнение, че влизането на страната в Еврозоната е необходима стъпка. За нас няма съмнение, че влизането на България в Еврозоната, ще увеличи нейната стабилност, ще й се отрази благоприятно поради икономическите ни показатели. Несправедливо е измислянето на нови причини да не бъде присъединена България, като например недостатъчната степен на конвергенция, коментира Велев. Вицепремиерът Дончев коментира като недопустимо формулирането на нови критерии и условия, различни от първоначалните. Еврозоната ще спечели от присъединяването на България, няма да й тежим, не искаме някой да ни дава пари, само по-добра среда в която да се развиваме, отбеляза той.

На въпрос ще има ли референдум за приемане на еврото в България Дончев заяви, че правилният отговор на въпроса е, че той би следвало да бъде отнесен към приемането и членството в ЕС, защото в договора пише, че България ще стане член и на Еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай