17:55 ч.

26.04.18

2 мин.

0

0

0

Домбровскис: България може да е в чакалнята на еврото до една година

от редактор |

Домбровскис: България може да е в чакалнята на еврото до една година

Възможността България да се присъедини към европейския валутно-обменен механизъм, известен като ERM II или т.нар. чакалня на Еврозоната, в рамките на една година е разумен и постижим срок, посочи в отговор на въпрос заместник-председателят на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Той участва в София в диалог с граждани на тема "България в Еврозоната - въпроси и отговори".


Виждаме доста силни страни - добър икономически ръст, фискалната политика, балансиран бюджет, трябва да се положат и още усилия, коментира Домбровскис в оценка на подготвеността на България. Той посочи, че пътят към еврото е дълъг, може да бъде и доста труден, но си заслужава, защото дава възможност страните да подобрят своя жизнен стандарт.


На въпрос ще се повишат ли цените и ще има ли инфлация, Домбровскис посочи, че въпросът за цените е едни от най-честите и от ЕК са направили оценка как присъединяването към еврото влияе в страните, присъединили се в последните години. По думите му е възможно около 0,3 процента увеличение, но ако се видят ползите от присъединяването към еврото, те са много по-големи. Домбровскис подчерта, че важно този преход да бъде управляван и цените - наблюдавани. По време на въвеждането на еврото стабилността на цените е нещо, което може да бъде съвсем реално управлявано, посочи той. Там, където има реален пазар и реална конкуренция, спекулативно увеличение на цените е невъзможно, може само временна флуктуация в началото, а инфлацията ще е тази от Еврозоната, коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в дискусията.


Когато говорим за сценария за българската икономика след приемане на еврото, той е изцяло положителен, заяви вицепремиерът, който изрази убеденост, че мястото на България е в политическото и икономическото ядро на ЕС. Няма да плащаме дълговете на Гърция, не е вярно, че цените ще скочат двойно, а доходите ще паднат, заяви Дончев.


В дискусията се включи и председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който заяви, че няма съмнение, че влизането на страната в Еврозоната е необходима стъпка. За нас няма съмнение, че влизането на България в Еврозоната, ще увеличи нейната стабилност, ще й се отрази благоприятно поради икономическите ни показатели. Несправедливо е измислянето на нови причини да не бъде присъединена България, като например недостатъчната степен на конвергенция, коментира Велев. Вицепремиерът Дончев коментира като недопустимо формулирането на нови критерии и условия, различни от първоначалните. Еврозоната ще спечели от присъединяването на България, няма да й тежим, не искаме някой да ни дава пари, само по-добра среда в която да се развиваме, отбеляза той.


На въпрос ще има ли референдум за приемане на еврото в България Дончев заяви, че правилният отговор на въпроса е, че той би следвало да бъде отнесен към приемането и членството в ЕС, защото в договора пише, че България ще стане член и на Еврозоната.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент