Чавушоглу: Македония заслужава евроатлантическата интеграция

Чавушоглу: Македония заслужава евроатлантическата интеграция | StandartNews.com

урският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви на своя македонски колега Никола Димитров по време на срещата им в Скопие, че Македония заслужава интеграция в ЕС и НАТО повече от всяка друга страна кандидат в региона, предаде македонското електронно издание "Радио Свободна Европа", цитирано от "Фокус".

"Турция подкрепя Македония във всяка област, не само в международен план и така ще бъде и в последващия период. Вие заслужавате европейска интеграцията повече от всички други кандидати. Смятаме, че чрез изкуствено наложения въпрос за името на Македония се нанася голяма несправедливост" , заяви Чавушоглу. Той добави, че Турция силно подкрепя и членството на Македония в НАТО, защото стабилността на региона е най-важният въпрос. Той повтори, че Турция признава Македония под конституционното ѝ име. Турският министър похвали двустранните отношения с Македония, както и икономическото сътрудничество между двете страни , показвайки добрият търговския обмен и турските инвестиции в страната.

Министър Димитров изрази задоволство от срещата, която съвпада с 25 годишнината от установяването на дипломатически отношения между Македония и Турция. По отношение на членство в НАТО под временно наименование на страната Димитров посочи, че „Ние имаме временното споразумение от 1995 г., както и решението на Международния съд в Хага от 2011 г. и следователно не би трябвало да има проблем да получим покана за членство в НАТО под временното наименование БЮРМ" . „Аз ще се опитам да убедя Гърци, че това е и в неин интерес и ще се опитам към правните аргументи да добавя и политически. Смятам, че нашето членство в НАТО ще има хубаво влияние върху стабилността на региона", посочи Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай