17:35 ч.

28.05.18

2 мин.

0

6

0

Брюксел забранява пластмасовите прибори за хранене

от редактор |

Брюксел забранява пластмасовите прибори за хранене

Европейската комисия предложи днес забрана в рамките на ЕС на редица пластмасови продукти за еднократна употреба, след които сламки, прибори за хранене, клечки за уши, като същевременно настоя повечето пластмасови бутилки да се събират до 2025 г.


Серията от предложения са част от стремежа на ЕС да намали пластмасовите отпадъци, които вече започнаха да се появяват в хранителната верига. „Пластмасовите отпадъци несъмнено са голям проблем и европейците трябва да действат заедно, за да се справят с него, защото в крайна сметка тези отпадъци попадат във въздуха, който дишаме, и в нашата почва, океани и храна", заяви първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие.


Предложената директива настоява за забрана на пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, коктейлни бъркалки и сламки, пръчки за балони, но не посочва крайна дата. Тези продукти вече трябва да бъдат направени от устойчиви материали, настоява планът, който трябва да бъде одобрен от 28-те членки на Съюза, за да влезе в сила. Той предвижда още страните в ЕС да ограничат използването на пластмасови кутии за храна и чаши за питиета, като стимулират алтернативи за продажба или предприемат мерки да не са безплатни. Предложението предвижда още принос на производителите на пластмасови изделия към цената за управление на отпадъците и настоява за стимули при разработка на по-малко замърсяващи алтернативи. Предлага се, например, производителите на пластмасови риболовни принадлежности да покриват разходи за събиране на отпадъци в пристанища.


Планът предвижда, че страните-членки трябва да събират 90% от пластмасовите бутилки за питиета до 2025 г. чрез система за рефинансиране при предаване. Той изисква от производителите по-ясни означения за продуктите им, за да бъдат информирани потребителите колко боклук отделят. Предложенията, плюс едно направено през януари, което изисква всички пластмасови опаковки да се преработват до 2030 г., идва след решението на Китай да забрани вноса на отпадъчни продукти за рециклиране. ЕС изнася сега около половината от събраните и сортирани пластмаси, като 85% от тях отиват в Китай.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Shopeto · 21:57 · 28.05.2018
Информацията ви е остаряла, Стандарт.
Миналият месец Китай забрани вноса на пластмасови отпадъци.
BarakBaghdadi · 01:28 · 29.05.2018
@Shopeto И какво общо имат двете новини? В Китай забранили ли са пластмасовите клечки за уши?
Shopeto · 19:42 · 29.05.2018
@BarakBaghdadi ЕС изнася сега около половината от събраните и сортирани пластмаси, като 85% от тях отиват в Китай.Копирано от standartnews.com
Чети, преди да коментираш.
Потребител · 20:54 · 28.05.2018
По- добре да се събират Отделно от другите отпадъци и да се ПРЕРАБОТВАТ.
Потребител · 20:02 · 28.05.2018
" сред които сламки, прибори за хранене, клечки за уши" . Колко сламки ползвате. Колко клечки за уши и вилици и лъжици от пластмаса ползвате. Европедерастите са лицемери. Що не забранят пластмасовите бутилки в които се пълнят - вода ,бира и безалкохолни и които всекидневно се изхвърлят на боклука а не се обработват
Shopeto · 21:59 · 28.05.2018
@Потребител Изхвърлят се в България, иди в Германия да видиш как припкат към магазините да си ги връщат.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент