Брюксел препоръчва започване на преговори с Македония за членство в ЕС

Брюксел препоръчва започване на преговори с Македония за членство в ЕС | StandartNews.com

Европейската комисия препоръчва започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз. Това се казва в доклада, който ще бъде оповестен утре. За първи път Македония получава безусловна препоръка за започване на преговори.

"Като се има предвид напредъка ЕК препоръчва започване на преговори с Бившата югославска република Македония. ЕК очаква, че ще бъдат запазени и задълбочени сегашните реформи. За да подкрепи този курс ЕК предлага започване на предприсъединителни преговори в областта на съдебната система, правосъдието, свободата и сигурността на страната", се казва в доклада, който се отнася до Македония.

От Брюксел подчертават, че Скопие е успял да преодолее дълбоката политическа криза. Необходимите структурни реформи са бавен процес, за които са необходими години и поради щетите, които бяха нанесени през последните години и те няма да бъдат отстранени за една нощ... Положителната промяна в политическия манталитет е видима в цялото общество, което отсъстваше през последните години и това бе най-голямата пречка", пише още в Доклада за напредъка на Република Македония, който предстои да бъде обсъден още веднъж от еврокомисарите. Той ще бъде оповестен утре в Страсбург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай