22:30 ч.

12.07.18

2 мин.

0

7

0

Брюксел даде зелена светлина за България за еврозоната

от редактор |

Брюксел даде зелена светлина за България за еврозоната

Министрите на страните от еврозоната обявиха днес готовност за приемането на България в т. нар. чакалня на общата валута след около година.


В изявление на Съвета на ЕС по този повод се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите, Българската народна банка.


Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II, се посочва в текста. Допълва се, че нашата страна приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.


Отбелязва се, че България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.


ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка. Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.


Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система, се посочва в изявлението.


Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение, се допълва в текста.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 06:26 · 13.07.2018
РАЗБИРА СЕ. ТРЯБВАТ НОВИ НЯНКИ ЗА ЦОЦАНЕ. СТАРИТЕ КОЛОНИИ НА ЗАПАДА ЗАЛИНЯХА И ВЕЧЕ НЕ ПУСКАТ НИЩО. НУЖНА Е НОВА КРЪВ ЗА СМУЧЕНЕ. ДОКАТО ЗАПАДА БЛАГДЕНСТВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОТЪВА. ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ОТ МЕН
Shopeto · 07:29 · 13.07.2018
@Потребител Дали някога ще стигне и до твоят край новината, че вече и ние сме част от този "запад", за който си чул някога си по телевизията и до ден днешен все за него бълнуваш? И още един въпрос: много ли ще те подразни, ако предсказанието ти, че България ще потъва, не се сбъдне?
Потребител · 11:41 · 13.07.2018
@Shopeto То се сбъдва вече мурво гнусна. Под 7 милиона сме. 2 милиона Българи които избягаха заради това че сме колония и да искат не могат да се върнат понеже няма къде да работят. Яко свирки правиш на западните обирджии и сигурно добре ти плащат за това. Освен мурва си и безродна душица евтина
Потребител · 11:42 · 13.07.2018
@Потребител И не знам дали някога ще стигне до твоята душица факта че западналите заводи се работи з о 650 - 700 лева. ЕВРОАТЛаНТИЧЕСКО. А.
Потребител · 13:38 · 13.07.2018
@Shopeto Ти пак нe си ходил на психиатър. Нали ти казах да сe прeглeдаш в психоболница. Страдаш от мания за разбиранe на всичко. Ти или си идиот, или си курва или си платeнa отрeпка. Отвратитeлно!
Потребител · 04:26 · 14.07.2018
@Shopeto Влизане в Еврозоната ще довърши сакатата ни икономика. Еврото работи за интересите на Германия, не на малките държави.
Shopeto · 07:27 · 14.07.2018
@Потребител Бблагодаря зза отговорът - най- после някой, който има какво да каже по темата.
По въпросът има много мнения и икономисти ссъщо се карат кое колко влияе. Факт е, че колкото повече ехпортираш, толкова по-добре, но то си е така и без еврото. Най-добрия доводв за влизането ни в еврозоната за мен е, че точно Германиа са най-гголемите противници.
Но че ннародът ще имаа да пплаща накрая, за това спор няма - то това си е било винаги такаа и никога няма да се промени.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент