Британският посланик у нас: Нямаме колебания, че Русия стои зад отравянето на Скрипал

Британският посланик у нас: Нямаме колебания, че Русия стои зад отравянето на Скрипал | StandartNews.com

„Нямаме колебания, че Русия е отговорна за употребата на нервно бойно отровно паралитично вещество за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му". Това заяви в ефира на Нова тв посланикът на Великобритания у нас Нейно превъзходителство Ема Хопкинс.

Тя подчерта, че Лондон има сериозни съдебно-медицински доказателства за това твърдение.

„Веществото е дадено за независим анализ от Организацията за забрана на химическите оръжия. То се изследва и в независими лаборатории по цял свят. Резултати от тях очакваме съвсем скоро", заяви още посланикът.

Тя подчерта, че страната й има доказателства и за това, че в последните 10 години Москва „развива своята способност да използва нервно-паралитични вещества за убийства по цял свят".

„Този инцидент е само един елемент от поредица действия от страна на Русия и е време да кажем: „Стига толкова". Години наред се повтаря модел на поведение, при което Москва погазва международния правов ред – с анексирането на Крим, подкрепата за режима на Асад в Сирия, опита за преврат в Черна гора, намесата в избори по цял свят, кибератаки, дезинформация", коментира Хопкинс.

Тя заяви, че властите в родината й не са учудени от факта, че Русия отрича участие в покушението над Скрипал.

„Русия не отговори на нашата молба за сътрудничество по случая и отвърна със сарказъм. В същото време медиите в страната плетат мрежа от лъжи. Те твърдят абсурдни неща като това, че Скрипал бил пристрастен към „Новичок" или че Тереза Мей го е разработила", каза още посланикът.

Тя благодари на България за заявената подкрепа и солидарност с Великобритания. И подчерта, че двете страни ще продължат да поддържат добри взаимоотношения и след излизането на Острова от Европейския съюз.

„Всички, които застанаха зад нас, не го правят само от солидарност, а и в името на опазването на международната сигурност. Трябва заедно да възстановим равновесието. Трябва да минем през този период на пренастройване на международния ред", заяви Хопкинс.

Тя каза още, че отговорът на Великобритания в тази ситуация трябва да бъде „в съответствие с поведението на демократична страна, която спазва международните формати".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай