Брекзит може да се провали, предупреди британският външен министър

Брекзит може да се провали, предупреди британският външен министър | StandartNews.com

Първият дипломат на Великобритания - евроскептикът Борис Джонсън, спомена за възможен "провал" на Брекзита и сподели възхищението си от категоричните методи, използвани от американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Агенцията цитира сайта Бъзфийд нюз и изказване на Джонсън на частна вечеря, организирана от консервативна група за натиск. Борис Джонсън заяви, че министър-председателят Тереза Мей ще навлезе във фаза, в която ще се държим далеч по-нападателно с Брюксел.

"Трябва да приемете, че сега нещата може да се провалят. Окей? Не искам никой да изпадне в паника, докато се провалят. Без паника. Накрая всичко ще се уреди", добави британският външен министър.

Брекзитът ще бъде необратим, но може би няма да е такъв, какъвто го искаме, допълни Джонсън. Според него има голям риск кралството да приеме споразумение, което нарушава много "червени линии" в очите на радетелите за безкомпромисен Брекзит, какъвто е и той.

По думите му документът може да задържи страната "в орбита около ЕС, в митническия съюз и до голяма степен в общия пазар". "Ако нямате куража да настоявате за независима политика, няма никога да получите икономическите изгоди от Брекзита. Никога няма да получите политическите изгоди от Брекзита", каза той.

Според първия британски дипломат Доналд Тръмп използва твърди методи в отношенията си с Брюксел. "Представете си Доналд Тръмп да направи Брекзита. Той би се заловил с това, действайки крайно твърдо", отбеляза той. "Все повече се възхищавам от Доналд Тръмп. Все повече се убеждавам, че има метод в неговата лудост", добави Джонсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай