17:20 ч.

05.10.18

2 мин.

0

2

0

Борци против сексуалната експлоатация получиха Нобеловата награда за мир

от редактори |

Борци против сексуалната експлоатация получиха Нобеловата награда за мир

Гинекологът от Демократична република Конго Денис Муквеге и иракската активистка за човешки права Надя Мурад са носители на Нобеловата награда за мир тази година, съобщи Нобеловият комитет. Те получават наградата заради кампанията си срещу използването на сексуално насилие като оръжие във войни.


Муквеге лекува жертви на сексуално насилие в родината си. Мурад, станала жертва на сексуално робство от "Ислямска държава" в Ирак като представител на язидите, води кампания за защита на други жертви сред язидите.


Наградата от 9 млн. шведски крони (1 млн. долара) ще бъде връчена на 10 декември. Изглежда, комитетът първоначално не е могъл да се свърже нито с Мурад, нито с Муквеге, за да им съобщи новината, защото в изявлението му се казва: "Ако те гледат това, най-сърдечни поздравления!"


В списъка с предполагаеми номинирани имаше 331 имена (макар той никога да не се обявява предварително), като сред тях се споменаваха американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Гръцки медии цитираха дори имената на премиерите в Атина и Скопие Алексис Ципрас и Зоран Заев.


Според Нобеловия комитет обаче Муквеге и Мурад заслужават наградата, защото "и двамата са излагали на риск личната си сигурност, противопоставяйки се смело на военни престъпления и помагайки на жертвите да получат справедливост".


Денис Муквеге, продължава комитетът, е "най-обединяващият символ на борбата за край на сексуалното насилие по време на война и въоръжени конфликти - както в страната, така и международно". Цитиран е и основният му принцип: "Справедливостта е работа на всички." От 2008 г. клиниката му в източния град Букаву приема хиляди жени всяка година, като много от тях спешно се нуждаят от операция след сексуално насилие. Според в. "Гардиън" се е очаквало да спечели поне от 10 години.


Надя Мурад, представител на язидското малцинство, се е отличила с "необикновения кураж, с който подхожда към собственото си страдание". Тя, продължава комитетът, е свидетелят, който разказва за насилието срещу себе си и срещу другите. Впечатляваща е и силата ѝ да говори от името на останалите жертви. Отвлечена заедно с други жени (сред тях сестрите ѝ) от язидската общност през август 2014 г., тя спечели и наградата "Сахаров" през 2016 г.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:00 · 05.10.2018
МИР с постига с Война. Когато арабите и негрите бягат надалеч. Швеция, която дава Нобелови Награди, би трябвало да дава пари, на тия които им помагат. България и страните от Европейския Съюз, заедно с САЩ и Русия може да си разпределим територията на Азия и Африка и да избием, изтребим арабите и негрите. За да стигнем до ЛУНАТА, сме избили Динозаврите и Мамутите. За да стигнем да живеем на други планети, трябва да избием арабите, негрите, китайците и индийците.
Потребител · 04:31 · 07.10.2018
@Потребител @Потребител трябва ти професионална помощ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент