Борци против сексуалната експлоатация получиха Нобеловата награда за мир

Борци против сексуалната експлоатация получиха Нобеловата награда за мир | StandartNews.com

Гинекологът от Демократична република Конго Денис Муквеге и иракската активистка за човешки права Надя Мурад са носители на Нобеловата награда за мир тази година, съобщи Нобеловият комитет. Те получават наградата заради кампанията си срещу използването на сексуално насилие като оръжие във войни.

Муквеге лекува жертви на сексуално насилие в родината си. Мурад, станала жертва на сексуално робство от "Ислямска държава" в Ирак като представител на язидите, води кампания за защита на други жертви сред язидите.

Наградата от 9 млн. шведски крони (1 млн. долара) ще бъде връчена на 10 декември. Изглежда, комитетът първоначално не е могъл да се свърже нито с Мурад, нито с Муквеге, за да им съобщи новината, защото в изявлението му се казва: "Ако те гледат това, най-сърдечни поздравления!"

В списъка с предполагаеми номинирани имаше 331 имена (макар той никога да не се обявява предварително), като сред тях се споменаваха американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Гръцки медии цитираха дори имената на премиерите в Атина и Скопие Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Според Нобеловия комитет обаче Муквеге и Мурад заслужават наградата, защото "и двамата са излагали на риск личната си сигурност, противопоставяйки се смело на военни престъпления и помагайки на жертвите да получат справедливост".

Денис Муквеге, продължава комитетът, е "най-обединяващият символ на борбата за край на сексуалното насилие по време на война и въоръжени конфликти - както в страната, така и международно". Цитиран е и основният му принцип: "Справедливостта е работа на всички." От 2008 г. клиниката му в източния град Букаву приема хиляди жени всяка година, като много от тях спешно се нуждаят от операция след сексуално насилие. Според в. "Гардиън" се е очаквало да спечели поне от 10 години.

Надя Мурад, представител на язидското малцинство, се е отличила с "необикновения кураж, с който подхожда към собственото си страдание". Тя, продължава комитетът, е свидетелят, който разказва за насилието срещу себе си и срещу другите. Впечатляваща е и силата ѝ да говори от името на останалите жертви. Отвлечена заедно с други жени (сред тях сестрите ѝ) от язидската общност през август 2014 г., тя спечели и наградата "Сахаров" през 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай