Борисов в Сараево: На Балканите трябва да продължим по пътя за НАТО и ЕС

Борисов в Сараево: На Балканите трябва да продължим по пътя за НАТО и ЕС | StandartNews.com

"Курц възприе темата за Западните Балкани като приоритет и на тяхното председателство, така че можем да сме спокойни, че темата ще продължава да се движи."

Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в Сараево.

"Има 2 неща, които са ни изключително важни. Първо - София и Скопие успяха да преодолеят различията помежду си. Съответно и Скопие-Атина подписаха споразумение за името", каза още Борисов.

"Босна и Херцеговина трябва да вземе пример и да намери решение на конфликтите, които има. Това не бяха лесни решения за политическия елит, но това отвори перспективите на Македония, Албания, Сърбия също уверено върви. Ние на Балканите трябва да продължим по пътя за НАТО и ЕС", добави той.

"България е пример за етническа толерантност, нашият модел може да бъде приложен в Босна и Херцеговина. Не се бъркаме във вашите работи, но трябва да вземете окончателно решение накъде ще вървите след изборите през октомври. Тогава ние сме на разположение да продължим да работим за успеха на Босна и Херцеговина.Убеден съм, че всички европейски колеги разчитат на вас, защото Босна и Херцеговина в НАТО означава една много силна преграда срещу радикалния ислям. И вие сте изключително важни и за ЕС", завърши Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай