Борисов в Брюксел за тежка среща на Европейския съвет за мигрантите

Борисов в Брюксел за тежка среща на Европейския съвет за мигрантите | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет днес и на 29 юни в Брюксел. Държавните и правителствени ръководители на ЕС ще се срещнат, за да обсъдят най-неотложните политически приоритети за Съюза.

Европейският съвет ще разгледа въпроси от сигурността и отбраната, икономическата и финансовата област, и ключовата тема - миграцията. Италианския премиер Конте предлага нова стратегия, Меркел - двустранни споразумения, а българският премиер Бойко Борисов иска затваряне на границите.

Очаква се лидерите да обсъдят вътрешните и външните измерения на миграционната политика, включително реформата на общата европейска система за убежище. Сред акцентите е и излизането на Обединеното кралство от Общността във формат ЕС-27, както и реформата на еврозоната.

Предвиждат се дебати относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС - многогодишната финансова рамка, сигурността и отбраната, иновациите и дигитална Европа.

Напрежението обаче е около основната тема – миграцията. Срещата на върха няма да доведе до сключване на нова сделка за миграцията, пише Reuters, като цитира германския канцлер Ангела Меркел, която обяви, че няма да се стигне до многостранна сделка по проблемите с миграцията. Тя добави, че ще продължи да работи за двустранни споразумения.

Спорът около реформата на европейската система за предоставяне на убежище разделя ЕС на южни държави, където пристигат повечето мигранти от Близкия изток и Африка, и централноевропейски страни, които отказват да приемат част от пристигащите.

Богати дестинации като Германия също искат сделка, според която никой да не може напълно да бъде изключен от задължението да приюти мигранти, пише "Ройтерс". От 2015 г., когато над 1 млн. бежанци и мигранти влязоха в ЕС, лидерите му не могат да стигнат до общо решение на проблема, което допълнително разединява общността.

България ще настоява за незабавно затваряне на външните граници на ЕС. На КПП-тата да се допускат само лица, бягащи от войната. Премиерът Бойко Борисов настоява за изнесените центрове извън Европа, с които да се направят гъвкави споразумения и мигрантите да не се връщат от Германия в България или в Гърция, а съответно в Тунис, Либия - там, откъдето са дошли.

Според други информации в рамките на Съвета днес и утре Меркел планира да проведе срещи в тесен формат с правителствените ръководители най-засегнатите от миграцията страни – Гърция и Италия, както и на Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС от 1 юли.

Компромисът изглежда трудно постижим. Ситуацията се усложнява още повече от растящото напрежение по мигрантския въпрос вътре в правителството на Ангела Меркел.

Миграционната политика е обект на ожесточени дебати в Германия, където лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер, който е и министър на външните работи, настоява за по-твърдо отношение към мигрантите и заплашва, че партията му може да напусне правителството. Той свиква заседание на 1 юли, на което ще обсъждят срещата на върха за миграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай