Борисов към опозицията в Страсбург: До 2-3 години ще преборим корупцията

Борисов към опозицията в Страсбург: До 2-3 години ще преборим корупцията | StandartNews.com

Европейският парламент обсъди днес в Страсбург приоритетите на започналото от 1 януари българско председателство на Съвета на ЕС. Единодушни бяха пожеланията за успех, отправени от различните парламентарни групи в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) определи момента като исторически. Видяхме борбата на българския народ срещу комунизма и за свобода. Българите трябва да се гордеят. Г-н премиер, трябва да се гордеете с това, което направихте за хората. България се бори много успешно с корупцията в последните години. За охраната на границите е необходимо повече европейско участие. Западните Балкани имат възможност да се присъединят към ЕС, подкрепяме тази перспектива, посочи групата на ЕНП.

Социалистите и демократите (СД) отбелязаха, че председателството започва на фона на сблъсъка между проевропейци и националисти. Те определиха програмата на българското председателство като много добре структурирана. Европейските социалисти ще се радват, ако председателството се насочи към социалната справедливост, която преминава през данъчна справедливост - необходимо е уеднаквяването на данъците, за да се борим с неравенството. България и Румъния трябва да бъдат част от Шенген, допълниха социалистите.

Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) изразиха надеждата преговорите за напускането на Великобритания да доведат до реформи в ЕС. Надяваме се председателството да работи по въпроса с руската агресия в Украйна, добави групата ЕКР.

Групата на АЛДЕ изрази очакване възможно най-скоро да започнат преговорите за промените в миграционното законодателство на ЕС. Европейската обединена левица (ЕОЛ) посочи, че много от задачите на председателството съвпадат с нейните виждания. Българското председателство е в много добра позиция за напредъка на Западните Балкани, допълниха от ЕОЛ.

За групата "Зелени" председателството е възможност за осветяването на държавата председател. Хиляди протестират за опазването на Пирин, срещу корупцията и странното решение за разширяване на туристическата зона в Банско. Това не е само въпрос на околната среда, а как спазваме правилата на ЕС. Като председателство трябва да бъдете за пример, заявиха "Зелените". България все още е страната с най-много корупция в ЕС, много от предприетите мерки са контрапродуктивни и объркани; подателите на сигнали са заплашени, има много влияние от сенчести особи над медиите, допълниха те.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" приветства приоритетите на българското председателство, особено в областта на младежката безработица и за съживяване на процесите по приобщаване на Западните Балкани. Групата "Европа на народите и свободата" призова председателството да продължи усилията за охрана на границите на ЕС и да предприеме стъпки за разубеждаване на мигрантите. Българите са от най-старите народи на континента, Европа има нужда от тази сила и решимост в борбата с миграцията и опазването на нашата цивилизация. Приветстваме намерението за нормализиране на отношенията с Русия, добавиха от тази политическа сила.

"Самият аз съм зелен човек, заяви премиерът Борисов в отговор на изказванията в дебата. Опазването на българската природа е в огромна степен защитено от нашето правителство. Изпитвам огромно уважение към нашите природозащитни организации. Спирал съм с години нови инфраструктурни проекти заради едно гнездо. Карал съм лично министри да пренасят кокичета. Искам пред вас да гарантирам, че става дума за един-единствен лифт в Банско. Мога да гарантирам, че става дума само за втори лифт. Гарантирам, че не само, че няма да се допусне незаконна сеч, една керемида повече няма да се сложи там, каза Борисов.

Корупция има навсякъде, водим огромна битка. Избиран съм 10-11 пъти в избори в България. До 2-3 години ще се справим добре, заяви премиерът.

Той отбеляза, че българските социалисти са против Истанбулската конвенция, одобрена от правителството. Ще положа всички усилия да мине в парламента, добави той.

С патриотите сме се разбрали, че етническият модел ще пазим като зеницата на окото си. Така България е пример за подражание на целите Балкани, добави министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай