12:30 ч.

30.06.18

3 мин.

0

3

0

Борисов: Европа може да се защити само когато е единна

от Васко Вълчев |

Борисов: Европа може да се защити само когато е единна

Австрия желае да бъде страна, която изгражда мостове. Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц на пресконференция, след като прие европредседателството на Австрия в Шладминг. Брифингът бе устроен на специално подбрани пънове, където бяха поставени микрофоните за гостите. 


„Благодаря много, че сте тук. Желая да ви приветствам с добре дошли и преди всичко нашите гости Доналд Туск и Бойко Борисов. Избрахме това място, за да не затваряме гостите си в една заседателна зала, а да можем да ви приемем в сърцето на Австрия. Горди сме, че на 1 юли можем да приемем председателството. За нас това е чест, но и отговорност. Европа се намира в трудно и сложно положение, ситуацията не лесна. Съществуват различни напрежения с Русия и САЩ. Европа преживява Брекзит. Австрия желае да бъде страна, която изгражда мостове", заяви Курц.


„Желаем да намалим тези напрежения. Желаем да работим за силен ЕС. Нашето мото е „Европа, която защитава". Радваме се, че можем да бъдем домакини на следващото председателство. Ще работим интензивно през следващите 6 месеца", каза още Курц.


Премиерът Бойко Борисов пристигна в Шладминг, където символично предаде европредседателството на австрийския канцлер Себастиан Курц. Борисов бе посрещнат от канцлера Курц и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.


Символиката във вашето лого е „Европа, която защитава", а ние можем да сме защитени само когато сме единни, каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция, след като предаде европредседателството на Австрия.


„Тук се чувстваме като у дома си. Нашите планини Рила и Пирин действително са толкова красиви. Нашето лого беше „Съединението прави силата". Символиката във вашето лого е „Европа, която защитава", а ние можем да сме защитени само когато сме единни. Преди тези 6 месеца със Себастиан Курц имахме непрекъснат диалог. Времето е много сложно. Действително да имаме австрийско председателство на Европа, която защитава всяка държава", заяви Бойко Борисов.


Преди предаването на председателството премиерът Бойко Борисов, федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц и председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведоха среща. Във фокуса на разговорите бяха поставени резултатите, постигнати по време на Българското председателство на ЕС и приоритетите на Европейския съвет в следващите шест месеца, по които ще работи Австрийското председателство, съобщиха от правителствената пресслужба.


Българският министър-председател благодари за конструктивния диалог в Съвета, който даде възможност да се поднови вниманието върху балканския регион. „Даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Република Македония постави основите за перспективата на целия регион", каза премиерът Борисов и подчерта, че Срещата на върха за Западните Балкани в София е изиграла много важна роля в този процес.


Министър-председателят Борисов пожела успех на канцлера Курц с председателството и подчерта, че винаги може да разчита на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.


Австрийското председателство продължава линията на Българското като акцентира върху три основни приоритета - сигурност и борба с нелегалната миграция, конкурентоспособност чрез дигитализация и перспектива за страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:13 · 30.06.2018
Бойко е слабоумното дете на Европа. Как да не го обичат
Потребител · 12:55 · 30.06.2018
И какво ШЪ ПРАЙ СЯ Великият международник и Министър Председател на Булгаристан, с Неговия огромен потенцЯл?!!! Е, неЕма справедливост на този свят и това си е !!!! Колебая се, с колко да оценя прецедателството МУ ? Ако дам просто една нула , ще бъде недостатъчно. Затова му давам две нули, 00 (WC)!!! И по-важно е, от утре каква тема да си измислят за прикритие на нищонеправенето си ?!!!
Потребител · 12:54 · 30.06.2018
Европредседателството за Булгаристан свърши и ЕвроГеЙският СИ ОТДЪХНА !!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент