Бедност и по-големи лихви чакат британците

Бедност и по-големи  лихви чакат британците | StandartNews.com

Прогнозират рецесия, ръст на безработицата и спад на жизнения стандарт

Каква цена ще плати Великобритания за Brexit? Анализаторите и медиите на Албиона са единодушни, че страната трябва да се готви за рецесия, увеличение на безработицата и спад в жизнения стандарт на британците. Brexit, който може да се сравни с политическо земетресение, е и глобална финансова заплаха, но бизнесът и обикновените хора във Великобритания ще бъдат най-тежко засегнати, прогнозира в. "Индипендънт.

Какво ще се случи с британската икономика? Какво означава за просперитета на възрастните и младите британци напускането на ЕС? На този етап никой със сигурност не може да даде точен отговор на тези въпроси, но е ясно, че предстои продължителен период на несигурност и отрицателни последици. Как Великобритания ще преживее Brexit, много зависи от опитността и решителността на британските политически лидери през следващите месеци и години, както и от решенията на политическите лидери в Европа и от поведението на чуждестранните инвеститори и компании.

Най-голямата опасност в момента идва от финансовата паника и срива на стойността на британската лира. В момента Великобритания има бюджетен дефицит, равняващ се на 7% от БВП. Това означава, че лирата може да продължи да пада за продължителен период. Ако британската валута не бъде стабилизирана, ще има инфлационна експлозия. Това ще принуди Британската централна банка Bank of England да повиши лихвения процент, което от своя страна ще предизвика икономическа рецесия, съкращаване на работни меса, намаляване на приходите и понижаване на стандарта на живот на милиони британци, прогнозират експерти. Бягството от лирата, което започна още в дните на неизвестност преди референдума, ще предизвика бягство от британските финансови институции, които имат билиони задължения и дългове. Преди всичко британската централна банка сега има отговорността бързо да предприеме мерки за стабилизиране на валутата и финансовите пазари. Европейската централна банка, Федералният резерв на САЩ и други големи централни банки по света също вероятно ще се включат в осигуряването на краткосрочно финансиране на британските финансови институции чрез заеми, защото Brexit е глобална опасност. Но дори първоначалната финансова паника да бъде овладяна, опасността от рецесия на британската икономика остава голяма.

Още преди референдума компаниите се въздържаха да инвестират, докато не се изясни ще остане ли или ще излезе от ЕС Великобритания. Ако стойността на акциите на компаниите през следващите дни започнат да падат, което вероятно ще се случи, много от фирмите ще анулират заплануваните си проекти. Това ще доведе до болезнено свиване на производството в страната, убедени са експертите.

Има вероятност британската централна банка да намали лихвата, за да насърчи търсенето на кредити, чрез печатане на пари. Но ако лирата се обезцени значително, Комисията за монетарната политика на британската банка може да реши, че няма друг избор, освен да повиши лихвата с цел да подкрепи лирата. Това неминуемо ще повиши цената на ипотеката за милиони британци, изплащащи жилища.

По време на кампанията преди референдума финансовият министър Джордж Осбърн скри вероятността за увеличение на данъците и евентуалното намаляване на социалните разходи в случай на излизане от Евросъюза, за да се постигне набелязаната отдавна негова цел до 2020 г. да се балансира държавният бюджет по разходите и приходите. Мерките в тази посока допълнително ще засилят натиска на рецесията. Но Осбърн може би няма да остане дълго финансов министър и неговият наследник може да реши да приложи традиционния Keynesian подход срещу опасността от рецесия, като разреши на държавата да увеличи дълговете си и дори да засили разходите си чрез предпазливи стимули. Но това може и да не се случи.

В средносрочен и дългосрочен план съдбата на важни отрасли на британската икономика като банките, автомобилната промишленост и земеделието ще виси на косъм. Тяхното бъдеще ще зависи от търговските договори, които новите британски политически лидери биха могли да сключат със страните от Европейския съюз през следващите години, през които Лондон ще трябва да преговаря с Брюксел по условията на изтеглянето си от ЕС. За много от страните в ЕС износът във Великобритания също е важен. Но политическият интерес на Брюксел, който в бъдеще ще се стреми да разубеди други държави от ЕС да напуснат съюза, може да се изрази в не много дружелюбни преговори за търговски договори. Не е ясно и как Великобритания ще преговаря със САЩ - най-голямата икономика в света. Ако преговорите с търговските й партньори от позицията на държава, която няма да се съобразява с условията и решенията на ЕС, не доведат до благоприятни споразумения, то британските компании ще се изправят пред убийствени мита за износа на техните стоки и услуги. Това ще накърни печалбите им, което пък ще ги принуди да намалят заплатите на техните служители и работници и да съкратят работни места.

Мнозинството британски експерти се единодушни, че Brexit ще причини голяма болка на Великобритания.

Може да замразят пенсиите за живеещите извън Острова

Brexit ще създаде проблеми не само на живеещите във Великобритания, но и на техните сънародници, които живеят и работят в страни от ЕС. Според статистиката, сега в различни страни на съюза пребивават около 2 милиона британски граждани. Само в Испания броят им е 250 000, а във Франция - над 150 000. Сега те, както и техните съотечественици в другите страни на ЕС, ще загубят досегашните си улеснения и преимущества, които им гарантира законодателството на ЕС. Става дума на първо място за заплащането на социалните услуги, сред които здравеопазването и достъпа до редица административни длъжности в държавата домакин, а и не на последно място пенсиите. С излизането на Великобритания, за страните от ЕС отпада задължението да се придържат към досегашните договорености по отношение на британците. Като се има предвид бюрокрацията, установяването на нова система на взаимоотношения между Великобритания и ЕС, както и между Великобритания и отделните страни членки на ЕС, може да отнеме години.

Например изплащането на пенсиите на британците в чужбина може да бъде замразено до постигането на споразумение, докато не бъде приет нов ред за тяхното изчисляване и плащане. Това ще стане на базата взаимните разчети между Великобритания и досегашните й партньори от ЕС.

Международни юристи твърдят, че британските емигранти могат да загубят правото си на работа, бизнес и придобиване на собственост, както и на събиране с членове на семейството си за живот извън пределите на Великобритания. Докато не бъдат приети новите регулаторни режими, британците извън пределите на държавата си ще трябва да заплащат в страните от ЕС по-високи вноски за здравеопазване.

Брекзитът на Великобритания сигурно ще доведе до въвеждането на виза за британците за пътувания и пребиваване в други страни в ЕС, което негативно ще се отрази на бизнеса и на трудовата миграция, защото ще се усложни процедурата за получаване на различни разрешения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай