Бавария готви план за ускоряване на депортациите на мигранти

Бавария готви план за ускоряване на депортациите на мигранти | StandartNews.com

Правителството на най-голямата германска провинция – Бавария, разработва собствен план за ускоряване на процедурите по разглеждане на молбите на кандидатстващите за убежище и депортирането от страната на онези от тях, които получат отказ, съобщава вестник "Der Münchner Merkur", цитиран от Агенция "Фокус".

Планът, предложен от министъра на вътрешните работи на ФРГ и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер предвижда създаването на специални центрове за първоначален прием на мигранти, в които по ускорена процедура ще бъдат обработвани молбите им за получаване на бежански статут. Оттам насетне мигрантите ще бъдат разпределяни в други съоръжения, но само при условие, че имат шансове за убежище. Останалите ще бъдат депортирани от Германия.

Планира се също създаването на центрове за временно настаняване на лицата, които се опитват да избегнат извеждането им от страната. Правото на пребиваване в Германия ще бъде отказано на онези мигранти, които създават проблеми в центровете за бежанци или използват сила срещу полицейски служители. Властите в Бавария ще осигурят допълнителни самолети за депортиране на отхвърлените кандидати за убежище.

Към настоящия момент за осигуряването на самолетите се грижи федералното правителство в Берлин. Зеехофер подчерта, че ускоряването на процедурите по депортиране на мигрантите ще направи Бавария по- малко привлекателна за кандидатстващите за закрила.

„Бихме искали да станем образец за другите федерални провинции", подчерта лидерът на ХСС. Планът съдържа и други предложения, като например на кандидатстващите да не им бъдат раздавани пари, а специални карти, с които може да получават храна и дрехи. Съответната инициатива ще бъде разгледана в регионалния парламент в Мюнхен във вторник, 5 юни. Ако бъде одобрен, законът ще влезе в сила в началото на август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай