Български ученици са сред пострадалите от експлозията в Болоня, няма опасност за живота им

Български ученици са сред пострадалите от експлозията в Болоня, няма опасност за живота им | StandartNews.com

Седем български ученици са сред пострадалите при мощната експлозия на магистралата край летището на Болоня. Те са възпитаници професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в град Силистра, пристигнали в Италия на 2 август по линията на европейска програма с пребиваване до края на месеца.

Младежите са част от група от общо 20 11-класници от учебното заведение, които са на практически стаж в местна фирма в Италия. Групата се придружава от четирима преподаватели от училището, сред които няма пострадали.

Повечето от тях вече са изписани от болниците, в които бяха настанени. По-тежко е пострадал един ученик, който е с наранявания в областта на долните крайници без опасност за живота.

Пред БНР почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини обясни, че учениците са вървели пеша по една улица не далеч от мястото на двойната експлозия, предизвикана от камиона-цистерна. Ефектът от нея – ударна вълна и летящи горящи предмети са станали причина осем от тях да пострадат - всички с обгаряния. След прегледи в различни болници, петима от тях са изписани. Останалите трима са в по-сериозно състояние.

Почетният консул на България за област Емилия-Романя Франко Кастелини уточни, че полага всички усилия за децата да бъдат положени всички необходими грижи и следи от близо тяхното състояние.

Експлозията на магистралата край квартала "Борго Панигале" на Болоня стана, след като цистерна с възпламенителен товар връхлетя върху редица от спрели превозни средства. Взривът беше последван от още по-мощна експлозия, от която се срути част от моста на магистралата. Възпламениха се автомобилите на представителни магазини за продажба на коли, ударната вълна изпочупи прозорците на жилища и магазини, а хората бяха евакуирани.

По последна информация на италианските медии при експлозията загина 1 човек, а 67 са ранени.

Допълнителна информация може да бъде получена на дежурния телефон на Генералното ни консулство: 00393337826043.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай