Австрия на 140 000 гласа от крайнодесен президент

Австрия на 140 000 гласа от крайнодесен президент | StandartNews.com

Фотофиниш определи името на новия президент на Австрия след балотажа в неделя. Кандидатът на крайната десница Норберт Хофер остана на 140 000 гласа от поста. Така спечели неговият съперник му Александър ван дер Белен.

Двамата имаха равни шансове - по 50% преди да бъдат преброени бюлетините, изпратени по пощата, които тази година са рекордните 14% от всички 6,4 млн. души с право на глас. Именно тези 900 000 бюлетини решаха името на австрийския президент.

Избирането Ван дер Белен, бивш лидер на Зелените, означава, че за първи път от 1945 г. президентът няма да е от една от двете водещи партии в страната. Досега Социалдемократическата партия и нейните десноцентристки коалиционни партньори от Народната партия доминираха политическия живот в Австрия. На първия тур на изборите на 24 април обаче техните кандидати се представиха зле, като останаха на четвърто и пето място с едва 11% от подкрепата на избирателите. Двете партии не само бяха изхвърлени от вота, но показаха най-лошите си резултати досега. Това потвърди настъпилата през последните години политическа трансформация на австрийското общество - последица от загубата на доверие сред населението към сформираните от двете партии коалиционни правителства заради неизпълнени обещания и нерешителни и непоследователни действия по време на миграционната криза, от което се възползваха десните сили. Де факто политическият "център" в Австрия изчезна и обществото се раздели на крайно леви и десни.

При евентуална победа на крайно десния Хофер в нова политическа реалност щеше да бъде не само Австрия, но и цяла Европа, тъй като след края на Втората световна война нито веднъж на президентското кресло на страна членка на ЕС не е сядал крайнодесен политик. Такъв изход щеше се превърне в сериозен сигнал за десните партии в други европейски страни. На първия тур Хофер завърши на първо място с 35% от гласовете. Тази победа доведе и до оставката на канцлера Вернер Файман на 9 май. Поста зае началникът на железниците Кристиан Керн, който има две години, за да засили позициите на управляващите преди следващите парламентарни избори.

След края на Втората световна война държавният глава на Австрия има предимно церемониална роля. Въпреки това избор както на Хофер, така и на Ван дер Белен би могъл да разклати политическия живот в страната най-вече заради възможността да се възползват от неприлаганото досега правомощие на президента да разпуска парламента или да уволни правителството. Това не е първият път, в който Партията на свободата създава трусове в австрийската политика. През 2000 г. партията влезе в коалиция с Народната партия, а резултатът беше международна изолация за Виена. По това време неин лидер беше Йорг Хайдер, който влезе в новините с позитивното си мнение за политиките на заетост на СС - елитните военни части на нацистка Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай