Атентат! Микробус покоси 13 в центъра на Барселона /ОБНОВЕНА/

Има убит и арестувани, Ислямска държава пое отговорност

Атентат! Микробус покоси 13 в центъра на Барселона /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Микробус се вряза в пешеходци в Барселона, по последни данни на Би Би Си има 13 жертви. Инцидентът е станал на най-популярната туристическа улица "Рамбла". Три часа след инцидента паниката продължава да е огромна в района.

Ранени са 64 човека, от които 10 - сериозно, допълва полицията в Каталуния.

Ситуацията в първите минути: В района е пълно с полицейски коли и линейки, имаше евакуация. Местните служби са поискали да затворят метрото и жп транспорта в района на инцидента. Полицията призова хората да избягват мястото. Очевидци съобщиха, че хората се крият в близките магазини и кафенета. 20-годишният Марк Еспарсия разказа, че е чул силен шум и всички на улицата се разбягали. „Мисля, че няколко души са ударени. Беше ужасно, имаше паника", разказа младежът.

Малко по-късно полицията в Барселона официално обяви, че инцидентът е „терористично нападение". Преди полунощ Блумбърг оповести, че "Ислямска държава" официално поема отговорност за кървавата баня.

Властите разчистиха зоната около мястото на инцидента. Няколко души са ранени. Службите за сигурност започнаха да разследват случая.

Междувременно властите забраниха всички предстоящи публични изяви.

**********

Междувременно Би Би Си съобщи, че заподозрени извършители на инцидента са се скрили в един от баровете и имат оръжие.

********

От МВнР съобщиха, че българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията.

Всички българи, които желаят да получат информация за свои близки, или да подадат сигнал за тях, могат да го направят на дежурните телефони на посолството 0034 913 455 761 и 0034 913 456 651.

**********

Полицията започна претърсване на района. като  междувременно откри втори ван, свързан с атентата.

"Дейли мейл" съобщи, че има заподозряни двама за участие /съучастие - уточнява се в момента/ в терористичния акт, който са арестувани. Отделно има данни за убит, също с участие в терористичния акт.

Междувременно МВнР съобщи, че няма информация за пострадали българи при атентата.

**********

По данни от консула ни в Мадрид Борислав Евлогиев, убитият е марокански гражданин - Дрис Кадир от Марсилия, който е с криминално досие. Пак според Евлогиев, жертвите са нараснали на 14.

По данни на БНТ има българка, която издирва брат си.

Продължава издирването на шофьора на вана-убиец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай