16:05 ч.

01.10.18

2 мин.

0

0

0

Американец и японец получават Нобеловата награда за медицина

от редактори |

Американец и японец получават Нобеловата награда за медицина

Снимка: Ройтерс


Американецът Джеймс Алисън и японецът Тасуко Хонджо печелят Нобеловата награда за медицина или физиология заради откритията им, довели до нов подход в стимулирането на имунната система срещу рака.


Алисън и Хонджо са показали как различни стратегии за "освобождаване" на спирачките на имунната система могат да бъдат използвани, така че тя да атакува раковите клетки. Двамата поотделно са изучавали протеини, които блокират имунната система, и как те могат да бъдат освободени, така че тя да бъде активирана срещу тумори.


Според Нобеловия комитет подходът на двамата учени е изцяло нов и ще помогне за справянето с "едно от най-големите предизвикателства пред здравето на човечеството".


"Рак е общото наименование на много различни болести, които се характеризират с безконтролното разпространение на ненормални клетки, които могат да завладяват здрави органи и тъкани. Сред подходите за борба с него са операциите, радиацията и други способи, които също са взимали Нобел - хормоналното лечение на рака на простатата през 1966 г., химиотерапията през 1988 г. и трансплантацията за костен мозък в лечението на левкемията през 1900 г.


Наградата за медицина е първата от раздаваните ежегодно Нобелови призове. Следват я тези за физика, химия, литература, мир и литература. Тази година награда за литература няма да има заради скандала в Шведската академия - съпругът на една от членките ѝ, Жан-Клод Арно, бе обвинен в изнасилване от две жени и осъден по едното обвинение. 18 членове на академията напуснаха в знак на протест срещу действията на институцията по въпроса, макар обикновено членството им да е пожизнено и да няма процедури за тяхното напускане, изключване или заменяне.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент