9,5 млн. баварци си избират парламент

9,5 млн. баварци си избират парламент | StandartNews.com

Баварците гласуват на избори за регионален парламент, които може да донесат най-слабия резултат за Християнсоциалния съюз (ХСС) от създаването на партията насам – или поне такива са прогнозите, базирани на последните проучвания на общественото мнение, съобщава Der Spiegel.

Право на глас в най-голямата федерална германска провинция имат около 9,5 млн. баварци, които ще избират за 180-местния Ландтаг в Мюнхен измежду 17 партии и общо 1923 кандидати.

Значителен спад в подкрепата има и за Германската социалдемократическа партия. Най-големият губещ в изборите почти сигурно ще бъде управляващият ХСС на Хорст Зеехофер.

За разлика от предишните избори в Бавария - от 1957 г. насам – този път абсолютното мнозинство на ХСС в регионалния парламент в Мюнхен е под сериозен въпрос.

Броени дни преди изборите за регионален парламент в Мюнхен рейтингът на Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер падна под 33%. За разлика от ХСС, подкрепата за партията "Зелени" достигна рекордните 18,5%.

Трета политическа сила в най-голямата германска провинция е "Алтернатива за Германия", която събра 12,8% и за първи път ще влезе в парламента в Мюнхен. Социалдемократите (ГСДП) може да разчитат на едва 11% от гласовете на гражданите. „Свободни избиратели" имат 9,8%, Свободната демократическа партия (СвДП) -5,9%.

Ако прогнозите се окажат точни, то партията "Левица", която има едва 3,9%, няма да влезе в парламента.

С оглед на резултатите, анализаторите допускат като възможна единствено двупартийна коалиция – най-вероятно черно-зелена. Мнозинство може да получи и коалиция между ХСС, "Свободни избиратели" и СвДП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай