16:45 ч.

31.08.18

2 мин.

0

5

0

84% от българите подкрепят премахването на смяната на времето

от редактори |

84% от българите подкрепят премахването на смяната на времето

Снимка: Фейсбук


Осемдесет и четири процента от българите искат да се сложи край на смяната на времето два пъти в годината. Това показват предварителните резултати от проведената от Европейската комисия обществена консултация по въпроса.


Според тях най-голям процент желаещи да бъде отменена сегашната практика има във Финландия и Полша (и двете по 95%), а най-малък - в Гърция (44%). Средно за ЕС 84% от отговорилите предпочитат да бъде прекратено преместването на часовниците два пъти годишно.


Консултацията се проведе между 4 юли и 16 август 2018 г., получи 4,6 милиона отговора от всичките 28 държави членки - най-големият брой отговори, получаван някога при обществена консултация на Комисията.


Резултатите показват също, че повече от три четвърти (76%) от отговорилите смятат, че опитът им с преместването на часовниците два пъти годишно е много отрицателен или отрицателен. Изтъкнатите от участниците в допитването основания за прекратяване на смяната на времето са свързани с отрицателните последици за здравето, увеличения брой пътни произшествия или липсата на икономия на енергия.


Най-много са гласувалите в Германия (3,79 процента от населението), следвана от Австрия (2,94%) и Люксембург (1,78%), а най-малко - във Великобритания (0,02%), Румъния и Италия (0,04%). В България са гласували 0,18%.


При представянето на данните еврокомисарят по транспорта Виолета Булц заяви: "Посланието на европейците е много ясно: 84% от тях не желаят повече часовниците да бъдат премествани. Ние ще предприемем съответните действия и ще изготвим законодателно предложение до Европейския парламент и до Съвета, които след това заедно ще вземат решение".


Окончателните резултати от обществената консултация ще бъдат публикувани през следващите седмици. Сега Комисията ще изготви предложение до Европейския парламент и до Съвета с оглед на промяна на настоящите разпоредби за смяна на часовото време.


По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел днес ще предложи да се отмени смяната на времето в ЕС два пъти годишно, като идеята е за постоянно да се запази лятното часово време.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Shopeto · 08:35 · 02.09.2018
Европейската комисия не рещава, само може да препоръча на Евро-парламента да го отмени; но дори и в такъв случай накрая всяка страна може сама да решява.
И още нещо; в гласуването не ставаше дума за връщане към астрономическото време, а за премахване на смяната на пролет и есен. Повечето хора са за "вечно" лятно време... аз също ;)
Потребител · 23:49 · 31.08.2018
makq mu i iunker vyrni astronomicheskoto vreme ei gad
Потребител · 21:27 · 31.08.2018
ПОДДЪРЖАМ ДА 0СТАНЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА И ЗИМАТА ЛЯТНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ ЗАЩОТО 1. ТАКА И ЧАСОВО СЕ ПРИБЛИЖАВАМЕ КЪМ ВЕЛИКАТА РУСИЯ И 2. ИЗПЪЛНЯВАМЕ МЕЧТАТА НА КОМУНИСТИТЕ - ДА ПРОМЕНИМ ПРИРОДАТА - ТОВА ГРИНВИЧ , МЕРИДИАНИ, ПАРАЛЕЛИ, ИЗГРЕВ ЗАЛЕЗ - МАЙНАТА ИМ - В ЕДИНЕН СТРОЙ СВЕТЪТ ЩЕ ПРОМЕНИМ !!!
Потребител · 21:22 · 31.08.2018
ПОДДЪРЖАМ ДА 0СТАНЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА И ЗИМАТА ЛЯТНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ ЗАЩОТО 1. ТАКА И ЧАСОВО СЕ ПРИБЛИЖАВАМЕ КЪМ ВЕЛИКАТА РУСИЯ И 2. ИЗПЪЛНЯВАМЕ МЕЧТАТА НА КОМУНИСТИТЕ - ДА ПРОМЕНИМ ПРИРОДАТА - ТОВА ГРИНВИЧ , МЕРИДИАНИ, ПАРАЛЕЛИ, ИЗГРЕВ ЗАЛЕЗ - МАЙНАТА ИМ - В ЕДИНЕН СТРОЙ СВЕТЪТ ЩЕ ПРОМЕНИМ !!!
Потребител · 18:02 · 31.08.2018
VYRNETE SI ASTRONOMICHESKOTO VREME NE SE PRAVETE N A LUDI VSICHKO DRUGO E VREDNO
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент