20 жертви досега взеха тежките пожари близо до Атина

20 жертви досега взеха тежките пожари близо до Атина | StandartNews.com

Най-малко двайсет души са загинали в два големи пожара, бушуващи в околностите на Атина, предаде Асошиейтед прес, като цитира говорител на гръцкото правителство. В болници са приети поне 69 ранени, много от които сериозно.

Гърция поиска международна помощ за борба с пожарите, които унищожиха десетки къщи и коли и накараха туристи и местни жители да бягат към плажовете източно от Атина, за да бъдат спасявани с лодки, добавя АП.

Пожарите се разгоряха близо до курортното градче Кинета вчера и облаци дим се разпространиха на 40 км на изток. Гърция е обхваната от силна суша и температурата е около 40 градуса, напомня ДПА.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол, предаде ТАСС.
Ципрас каза това пред журналисти след като бе информиран в Центъра за операции на пожарната служба и предупреди, че  последната нощ е била изключително трудна.

Премиерът добави, че има три големи огнени фронта - до градчето Каламос, където пожарът е частично локализиран, в Кинета, където е извън контрол, и при Нео Вуцас, където са концентрирани усилията на пожарникарите, защото граждани са останали в домовете си и са в огнен капан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай