Само 3% от българите в Украйна искали наши паспорти

Само 3% от българите в Украйна искали наши паспорти | StandartNews.com

В Украйна има между 350 000 и 500 000 граждани с български корени, но само 3% от тях искат родни паспорти. Това обяви пред БНТ Андон Дончев, председател на Комисията по политиките за българите в чужбина. В Молдова този процент е доста по-голям - 45.

Това е необяснимо, защото това е страна с доста обтегната обстановка. За мен е необяснимо толкова малко хора да проявяват интерес", каза Дончев.

Според него проблем има в самата процедура, тя уж е направена за улеснение, но се получава обратното. Първо лицето трябва да извади документ, че има български корени, а после да се докаже, че той е автентичен. При липса на специалист въпросите се решават от неправителствени организации, които претендират, че защитават родното малцинство в съответната страна. "Имаме доста проблеми, защото винаги има хора, които питат - защо тази организация. 

Проблемът е доста дълбок, като почнем от това, в какво превърнахме туризма – от страна, привлекателна за средните, образовани туристи, се превърнахме в страна с най-евтин туризъм – евтин алкохол и секс. Привличаме младежи без никаква култура,, направихме всичко в бетон, заяви Дончев по повод скандала с камерерката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай