Гледаме БГ филми в специален канал

Гледаме БГ филми в специален канал | StandartNews.com

Платформата вече се радва на завиден интерес

 

Класики и нови ленти достъпни в Ютюб и в чужбина

Любителите на български филми вече ще могат да ги гледат в специален канал в Ютюб. Това стана ясно на Тринадесетата световна среща на българските медии, която се провежда в Кишинев. В канала ще има както класики, така и по-нови ленти, които ще могат да бъдат гледани и извън пределите на България. Така сънародниците ни в чужбина ще могат да се радват на родното филмово изкуство. Идеята презентираха управителят филмови студия "Време" Николай Акимов и Александър Сано от "Силвърнойз" ООД. Във вече съществуващия канал в Ютюб "Българските филми", който има над 24 000 абонати, ще могат да бъдат гледани както игрални филми, така и документални и анимационни. През последните седмици там са качени ленти като "Под игото", "Тютюн", "Рицар без броня" и "Любимец 13", а филмът "Вила Роза" има над 37 хил гледания.
Очаква се съвсем скоро всички пиратски копия на български филми в Ютюб да бъдат премахнати и хората да гледат лентите само в новия канал.
Идеята на инициативата е да има приходи от филмите за техните автори. Всички ленти, заснети преди 1991 г. са собственост на държавата и приходите от тях ще се пренасочват към студиа, финансирани от киноцентъра за създаването на нови филми.
По-новите ленти пък директно ще носят приходи на своите създатели. Ще се изчислява колко точно гледания има съответния филм и парите от посещенията ще отиват при неговите автори. Не е ясно обаче колко пари ще носи новият канал. Това е така, защото ценообразуването на Ютюб зависи освен от броя на посещенията, така и от страните, от които са направени влизанията в канала. Така например 1000 посещения от България носят около 1 долар за авторите, а същия брой влизания, направени от САЩ, струват около 15 долара.

Бизнесът ни готов да приеме
работници от БГ общностите

Бизнесът в България е готов да приеме кадри от общностите ни в Молдова и Украйна. Това заяви бизнесменът и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов по време на дискусия в рамките на Тринадесетата световна среща на българските медии, която БТА и АБМС организираха в молдовската столица Кишинев. По думите на Шарлопов в България има парадокс - има 5 процента безработица, а в същото време липсва работна ръка. Той отбеляза, че туризмът у нас не е сезонен, а целогодишен бизнес. Говорейки за голяма българска общност зад граница и техните трудности тук, защо у нас да не работят тези хора с български корени. Те могат да получат прилични възнаграждения и уважение от страна на работодателите, посочи Шарлопов. Той добави, че България има нужда от кинезитерапевти, физиотерапевти, готвачи, сервитьори, строителни работници и др. Ние сме място, където нашите сънародници извън граница биха могли да намерят препитание, образование, развитие и щастие, отбеляза той.
Председателят на Съвета на ректорите и ректор на МГУ "Св. Иван Рилски" Любен Тотев посочи, че на световната среща на медиите в Молдова участват седем ректори с идеята да покажат, че не им е безразлично какво се случва с българските общности зад граница. В България има демографски срив, а тези, които се обучават тук, имат нужда от нашата подкрепа. Подписването на споразумението между Русенския, Великотърновския и Тараклийския университет ще даде възможност за още по-голяма помощ от наша страна. Ние ще се постараем да бъдем максимално полезни, добави Тотев.
Генералният директор на БТА Максим Минчев посочи, че през последните години се наблюдава голям приток на хора от Бесарабия, които идват у нас, за да учат, като много от тях остават в страната ни. Факт е, че и за трудовия пазар в България, и за кадрите в нашата страна има голямо значение притокът на свежа кръв от тези изконни наши територии, добави Минчев. Той отбеляза, че повечето хора от Бесарабия, които взимат български паспорти, го правят, за да ги ползват в България, а не за да ходят в Европа

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай