Българите в Рим почетоха Кирил и Методий

Българите в Рим почетоха Кирил и Методий | StandartNews.com

Българска делегация, водена от министъра на културата Вежди Рашидов, участва днес в най-голямото честване на 24 май извън страната ни. В Рим делегацията ни се поклони на гроба на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе". Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний отслужи тържествен молебен за светите равноапостоли. На молебена присъстваха и министърът на външните работи Даниел Митов и българските посланици Марин Райков в Италия и проф. Кирил Топалов при Светия престол, български депутати, както и голяма група представители на българската общност.

В делегацията, водена от министър Рашидов, са включени и голяма група творци и дейци на културата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. 

„24 май е най-светлият български празник, той ни обединява и колкото и да сме различни, в този ден всички сме заедно, защото ни събира езикът, на който общуваме, езикът, на който се разбираме, езикът, на който се обичаме. Радвам се, че в този празничен ден и част от цвета на българската интелигенция е в делегацията ни, за да честваме заедно 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес ние заедно се поклонихме в Рим на гроба на Свети Кирил, почетохме паметта на светите равноапостоли, които ни дадоха азбуката", каза министър Рашидов след молебена в базиликата "Сан Клементе".

По - късно през деня българската делегация положи цветя и пред паметника на Иван Вазов в Рим, който се издига в парка на прочутата Вила Боргезе.

Българската делегация присъства днес и на молебен в църквата "Свети Павел в Регола", предоставена от Римската католическа епархия на българската общност за извършване на православно богослужение. Молебенът бе отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и български свещеници. „Да съхраним вярата, традициите, духовната ни идентичност и да вървим напред" – с тези думи митрополит Антоний благослови присъстващите на молебена в църквата "Свети Павел в Регола".

Тази вечер в Посолството на Република България в Рим министър Вежди Рашидов ще връчи наградата на Министерството на културата на Изабел Русинова (Мария Изабел Кочани), известна италианска актриса от български произход, уточниха от културното ни министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай