Българин от Албания: Македонските критики са смешна работа

Българин от Албания: Македонските критики са смешна работа | StandartNews.com

Включването на българското малцинство в проекта на Закона за защита на малцинствата в Албания е исторически момент, каза за БНР Хаджи Пируши, председател на сдружението "Просперитет Голо Бърдо". Той подчерта, че нашенците в Албания са получили подкрепа както от албански, така и от родни политици. Критиките на македонски организации, че българи в Албания няма, Пируши определи като - смешна работа.

Не може да се говори на другите хора какви са. Ние си преценяваме сами. В Голо бърдо откак се раждат децата, на нас ни се казва: как говорите - на български. Никой не казва друга дума. На никой друг език. В албанското училище малките не знаят нито една дума албански. И се пее, и се плаче на български, обяви той.

Въпреки противниците на включването на българите сред малцинствата, текстът беше гласуван в правната комисия на парламента, напомни Хаджи Пируши. Според него ако законът бъде приет, това ще зарадва не само сънародниците ни в Албания, но и цяла България.​

Не може в едно и също селище едновременно да има българско и македонско малцинство. Затова политиците и депутатите трябва да преценят и да вземат решение с голяма политическа отговорност, смята лидерът на албанските социалдемократи и бивш министър на външните работи и на европейската интеграция на Паскал Мило. Той говори пред държавната телевизия RTSH (Radio Televizioni Shqiptar), цитиран от "Фокус".

Според Паскал Мило предложения законопроект за гарантирането на националните малцинства като цяло е добър, с изключение на "глупостта в номинациите на българско или македонско малцинство, която може да доведе до конфликт в отношенията с Македония".

Той обяви, че преди Втората световна война населението е обявено за българско, а след нея е станало македонско. "

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай