Французойка наследи Бокова
И перука не успя да спаси наша ромка от властите в Рим


09:55 ч.

13.10.17

2 мин.

0

0

0

Българин от Албания: Македонските критики са смешна работа

от редактор |

Българин от Албания: Македонските критики са смешна работа

Включването на българското малцинство в проекта на Закона за защита на малцинствата в Албания е исторически момент, каза за БНР Хаджи Пируши, председател на сдружението "Просперитет Голо Бърдо". Той подчерта, че нашенците в Албания са получили подкрепа както от албански, така и от родни политици. Критиките на македонски организации, че българи в Албания няма, Пируши определи като - смешна работа.


Не може да се говори на другите хора какви са. Ние си преценяваме сами. В Голо бърдо откак се раждат децата, на нас ни се казва: как говорите - на български. Никой не казва друга дума. На никой друг език. В албанското училище малките не знаят нито една дума албански. И се пее, и се плаче на български, обяви той.


Въпреки противниците на включването на българите сред малцинствата, текстът беше гласуван в правната комисия на парламента, напомни Хаджи Пируши. Според него ако законът бъде приет, това ще зарадва не само сънародниците ни в Албания, но и цяла България.​


Не може в едно и също селище едновременно да има българско и македонско малцинство. Затова политиците и депутатите трябва да преценят и да вземат решение с голяма политическа отговорност, смята лидерът на албанските социалдемократи и бивш министър на външните работи и на европейската интеграция на Паскал Мило. Той говори пред държавната телевизия RTSH (Radio Televizioni Shqiptar), цитиран от "Фокус".


Според Паскал Мило предложения законопроект за гарантирането на националните малцинства като цяло е добър, с изключение на "глупостта в номинациите на българско или македонско малцинство, която може да доведе до конфликт в отношенията с Македония".


Той обяви, че преди Втората световна война населението е обявено за българско, а след нея е станало македонско. "


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент