Златният шанс на "Един пояс, един път" за глобален растеж

От 2013 г. Китай инвестира над $50 млрд. в държавите, участващи в инициативата

Златният шанс на "Един пояс, един път" за глобален растеж | StandartNews.com

Инициативата "Един пояс, един път" доведе до огромни търговски и инвестиционни възможности, които светът днес не може да си позволи да пенебрегне.

През първите седем месеца Китай подписа сделки на стойност 78,09 млрд. щатски долара по договорени проекти по "Един пояс, един път", което е годишно увеличение от 32,6% според Министерството на търговията (МТ). "Неговите концепции като всеобхватност и стратегическа връзка, отгговарят на интересите в глобален план и затова привличат вниманието на света. Инициативата се превърна в най-голямата в света, посветена на проекти за препитание и общественото благо", казва Ван Ивей от Китайския университет Ренмин.

"Икономическият пояс по пътя на коприната" и "Морският път на коприната 21-ви век", известни като инициативата "Един пояс, един път", бяха представени от Китай през 2013 г. с цел изграждане на търговска и инфраструктурна мрежа, свързваща Азия с Европа и Африка по древните търговски пътища.

Скоростно инвестиране

Изходящите инвестиции на Китай към страните, участващи в "Един пояс, един път", възлизат на 6,61 млрд. щатски долара през първата половина на 2017 г., което е 13,7% от нефинансовите изходящи преки инвестиции на страната и 6% увеличение спрямо същия период на 2016 г. Обратно, общата сума от изходящите преки инвестиции на страната е намаляла с 45,8% на годишна база до 48,19 млрд. щатски долара от първото полугодие, според информация на Министерството на търговията.


Растежът на инвестициите между Китай и страните от "Един пояс, един път" е взаимен. Пример за това е, че през първите седем месеца преките инвестиции на ЕС към континенталната част на Китай са нараснали с 5,4%. ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, а страната е най-големият вносител в ЕС и вторият по-големина двупосочен търговски партньор. Очаква се огромният потенциал за по-нататъшно сътрудничество да се развива в бъдеще, защото в момента инвестициите на ЕС в Китай възлизат на около 4% от общите инвестиции в чужбина, а китайските в ЕС заемат около 2% от всички преки чуждестранни инвестиции. Освен търговията и инвестициите се увеличи и сътрудничеството в областта на културата, образованието, науката и технологиите, туризма.

На 18 август в Пекин се проведе среща на високо ниво, посветена на сътрудничеството в "Един пояс, един път". Китай стартира 38 ключови проекта в сектора на здравеопазването заедно със страните от инициативата, обхващащи контрол на инфекциозните заболявания, спешна медицинска помощ и традиционна медицина. Към февруари 25 от проектите вече бяха завършени.

Инфраструктурни мрежи

Китай изнася високоскоростни влакове и свързаните с тях технологии в страните от "Един пояс, един път". През 2014 г. страната завърши изграждането на първата си високоскоростна железопътна линия с Турция. През юни 2015 г. Китай и Русия подписаха сделка за 770 км линия, свързваща Москва и Казан. Железопътните услуги на Китай се простират на запад по древния път на коприната. През август т.г. Китай и Египет подписаха споразумение за леки жп линии в размер на 1,24 млрд. щатски долара. 66 км линия с 11 станции ще свърже Кайро със съседните градове.

Благодарение на жп връзката Китай-Европа, търговията със стоки бележи сериозен растеж между страната и европейските държави, сред които Гермния, Испания и Великобритания. От май 2016 г. досега са внесени немски продукти на стойност над 62 млн. юана благодарение на тази жп връзка. Броят на трансконтиненталните товарни жп линии през китайското северно пристанище Манджули се увеличи до 35 по данни от 9 август 2017 г. "Смята се, че "Един пояс, един път" е ключът към решаването на проблема с бавното възстановяване и обхваща критичната точка на световния икономически растеж – инфраструктурата", казва Ван Ивей.

Силен лидер

Ръстът на Китай ще продължи да бъде основен двигател за стабилното възстановяване на световната икономика, според главния икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Морис Обстфелд. Глобалните инвеститори, включително ЕС, продължават да бъдат оптимисти за перспективите за икономически растеж на страната. През първите седем месеца в Китай са създадени 17 703 нови чуждестранни компании, годишен ръст с 12%, според МТ. Изразявайки доверието си в икономиката, международните финансови гиганти увеличиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай. Например, през юли МВФ повиши прогнозата си за ръста на Китай до 6,7% за 2017 г. "Силният китайски напредък стимулира растежа, както в азиатския регион, така и в света", каза Обстфелд.

Китайската икономика се увеличи с 6,9% за първата половина на 2017 г., като потреблението и услугите, както и новите икономически сектори, ориентирани към иновациите, заемат по-големи роли в икономиката. "Тъй като Китай трансформира икономиката си от традиционния производствен сектор към този, ориентиран към услугите и потреблението, структурната му промяна и ребалансирането на икономиката трябва да намалят темповете на растеж, но пък да го направят по-продължителен и устойчив във времето", коментира главният икономист на МВФ.

Всички печелят

Твърденията, че инициативата "Един пояс, един път" е средство Китай да разшири икономическите си интереси и доминацията си в региона, игнорират ключовия елемент, подкрепящ проекта – това, че всички в него печелят. Откакто Китай стартира инициативата през 2013 г., страната е инвестирала над 50 млрд. щатски долара в държавите, участващи в нея.

Междувременно 56 зони за икономическо и търговско сътрудничество бяха изградени от китайския бизнес в тези страни, което генерира близо 1,1, млрд. щатски долара в данъчните приходи и създаде 180 000 работни места. През май Китай обяви на форума за международно сътрудничество "Един пояс, един път", че ще предостави допълнителни 100 млрд. юана на Фонда за пътя на коприната, за да увеличи финансовата подкрепа за инициативата.

Общо 29 чуждестранни държавни и правителствени ръководители присъстваха на форума. В него участваха и други делегати, сред които длъжностни лица, предприемачи, финансисти, журналисти от над 130 държави, и представители на ключови международни организации.

Благодарение на форума държавите от "Един пояс, един път" постигнаха много споразумения, включително и 76 точки, обхващащи повече от 270 конкретни резултати в конкретни области.

Признавайки, че Китай я влязъл в дебатите за глобализацията по положителен начин, Обстфелд смята, че "Един пояс, един път" е от изключителна важност в този контекст. Китай се стреми да се разширява, вместо да издига търговски и инвестиционни бариери. През август страната обяви още начини за привличане на чуждестранни инвестиции, сред които по-лесен достъп и по-добра защита на интелектуалната собственост. "Китай би могъл да предприеме и конкретни действия за представяне на глобалната система" казва Обстфелд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай