Загинали и ранени след мощен трус и свлачища в Япония

Снимка: Асошиейтед прес

Загинали и ранени след мощен трус и свлачища в Япония  | StandartNews.com

Двама души са загинали в резултат на силното земетресение, разтърсило Япония, предаде ТАСС. Ранените са 120, допълва Ройтерс. Трусът с магнитуд 6,7 стана в 3,12 ч. местно време днес. Епицентърът бе в окръг Ибури, на дълбочина 37 километра на остров Хокайдо.

Трусът е предизвикал разрушения и свлачища в населени места на острова. Към канцеларията на премиера Шиндзо Абе е създаден кризисен щаб. 25 000 военни от силите за самоотбрана са пратени за ликвидиране на последиците от труса.

39 души се водят за изчезнали в град Ацума. Там трусът е предизвикал свлачище, което е погребало къщи и пътища, предаде Франс прес. Кадри, направени от въздуха, показват, че планините са буквално разцепени на две от внушителни свличания на кални маси, изтръгнали дървета и погълнали сгради. Пожарникарите евакуират хората от района с хеликоптери.

Земетресението предизвика и спиране на тока из целия остров Хокайдо. Близо 3 милиона домакинства останаха на тъмно. Избухнаха и няколко пожара.

Спирането на тока стана причина и атомната централа Томари да изгуби външното си захранване и да се наложи трите реактора да бъдат охлаждани с помощта на система за аварийно захранване. Централата не работи от 2011 г., от аварията в централата Фукушима.

Заради труса бяха отменени над 200 полета и бяха спрени влакове.

След първия трус имаше серия от вторични трусове и още едно силно земетресение.

Трусът порази Япония в момент, в който тя се възстановява от преминаването на урагана Джеби, отнел живота на 11 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай