Удариха военна база с руско присъствие в Сирия /ОБНОВЕНА/

Удариха военна база с руско присъствие в Сирия /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Най-малко 14 бойци, сред които и иранци, са били убити във въздушния удар, нанесен малко преди разсъмване днес по военна база на сирийския режим в Централна Сирия, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Засега не става ясно кой е нанесъл удара по военната база Т-4, известна още и под името военната база Тияс. САЩ отрекоха да са отговорни за атаката, Франция също.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека казва, че в базата е имало руски и ирански сили, както и бойци на ливанското шиитско движение Хизбула, тоест съюзници на режима на сирийския президент Башар Асад.

По-късно от руското военно министерство заявиха, че ударът е нанесен от 2 самолета F-16 на Военновъздушните сили на Израел. „На 9 април между 3:25 и 3:53 часа (московско време) два самолета F-16 на ВВС на Израел, без да навлизат във въздушното пространство на Сирия, от територията на Ливан, са нанесли удари с управлявами ракети по летище Т-4. Подразделение на ПВО на Въоръжените сили на Сирия са унищожили пет ракети", уточняват от военното ведомство в Москва. „Три ракети са достигнали западната част на летището. Сред руските съветници в Сирия няма пострадали", допълват от МО на Русия.

Въздушният удар бе нанесен повече от ден след като се появиха информациите за предполагаема химическа атака в град Дума край Дамаск, в която загиналите са десетки и за която се смята, че е била извършена от силите на режима. Предполагаемото химическо нападение бе осъдено вчера от ЕС, САЩ, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, папа Франциск и редица страни. Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай