Стреляха по инспекторите в Сирия

Стреляха по инспекторите в Сирия | StandartNews.com

Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу заяви днес, че екип по сигурността на ООН, извършващ предварително проучване в сирийския град Дума, е бил обстрелван вчера, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници.

Юзюмджу казал на среща в централата на ОЗХО в Хага, че екипът по сигурността бил принуден да се оттегли, отлагайки пристигането на инспекторите по химическите оръжия, които трябвало да посетят мястото.
Има неяснота за местонахождението на инспекторите от ОЗХО, които пристигнаха миналата седмица в Сирия, за да разследват предполагаемото химическо нападение в Дума, посочва ДПА.

"Екипът има тревоги, свързани със сигурността", заяви днес сирийски източник, близък до правителството.
Сирийската държавна информационна агенция САНА съобщи, че експертите са влезли в Дума вчера. Сирийският постоянен представител в ООН Башар ал Джаафари обаче каза, че в града е влязъл единствено челен екип по сигурността на ООН, а не самите експерти.

Организацията "Бели каски" е посочила на международните инспектори местата, където са погребани жертвите на предполагаемото химическо нападение на 7 април, заяви нейният ръководител Раед Салех, цитиран от Ройтерс.
"Предоставихме на мисията за установяване на фактите на ОЗХО цялата информация, която сме събрали за химическото нападение, включително точните места, където са погребани жертвите", каза Салех.
ОЗХО заяви, че не може да предостави информация за мисията в Сирия, включително за националността на участващите експерти, предаде ТАСС.

"Не можем да говорим за подробностите на операцията. Такава политика съществува, за да се запази обективността на процеса на разследването и неговите резултати, а също за да се гарантира сигурността на участващите експерти и сътрудници", каза ОЗХО.

Подобни правила важат и за информацията за придвижването на инспекторите в Сирия. "Всички подробности са поверителни", заяви ОЗХО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай