Преизбраха Си Цзинпин за генерален секретар на ЦК на ККП

Преизбраха Си Цзинпин за генерален секретар на ЦК на ККП | StandartNews.com

Президентът Си Дзинпин си осигури втори 5-годишен мандат начело на Китайската комунистическа партия (ККП), с което затвърди статуса си на един от най-влиятелните лидери в страната от десетилетия, съобщи ТАСС. На първия си пленум новоизбраният ЦК на ККП реши той да оглави Постоянния комитет на Политбюро. Премиерът Ли Къцян също запази мястото си в комитета, в който влизат петима нови членове. Си бе избран и за председател на Военния съвет на ЦК.

Преизбирането му идва, след като онзи ден той стана първият жив китайски лидер от Мао Дзедун насам, чиято политическа теория беше включена в устава на ККП. Според анализатори не е изключено това да отвори пътя пред 64-годишния Си към продължаване на управлението му и след дадения му вчера нов петгодишен мандат.

По време на пресконференция след преизбирането си президентът заяви, че в идните години Китай ще продължи да води активна политика по стимулирането на икономическото развитие в страната и целия свят. "Ще действаме в съответствие с новата визия за идеите за развитие, ще се стремим към устойчив и стабилен икономически ръст в интерес на китайския народ и целия свят", каза той. С преизбирането му завършва конгреса на партията, по време на който той получи мандат за изпълнение на амбициозните си планове да превърне Китай в световна суперсила с първокласна армия до средата на века.

Премиерът Ли Къцян също запази поста си в седемчленния Постоянен комитет. Петима други замениха членовете, които са достигнали до неофициалната възраст за пенсиониране от 68 г. Всички те са на над 60-годишна възраст, което означава, че не се очаква да наследят Си на следващия конгрес на партията през 2022 г. Самият Си е избран в комитета през 2007 г., когато е на 54-годишна възраст. Пет години по-късно той наследява на поста предишния президент и лидер на компартията Ху Дзинтао.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай