Отстраниха президента на Южна Корея заради корупционен скандал

Конституционният съд на Южна Корея отстрани от длъжност президента заради корупционен скандал

Отстраниха президента на Южна Корея заради корупционен скандал | StandartNews.com

Конституционният съд на Южна Корея взе историческо решение да отстрани официално от длъжност президента Пак Гън-хе заради корупционен скандал, който предизвика политически хаос в страната, предава БНР.

Решението на конституционалният съд бе посрещнато с масови протести в град Сеул, където хиляди поддръжници на Пак Гън-хе се опитаха да преодолеят полицейските барикади. Към момента се съобщава за двама загинали и няколко ранени от протестиращи. Много от централните улици на корейската столицата са блокирани, а хиляди полицаи патрулират из целия град.

Пак Гън-хе е първият демократично избран президент, който е отстранен законно от власт.

Развръзката идва след месеци на непрестанни протести из цялата страна, които бяха предизвикани от тежък корупционен скандал. В него са замесени десетки служители на президентската администрация и големите корейски конгломерати като "Самсунг".

Според съда близки приятели на бившият президент са се намесвали в политическия живот на страната като са принуждавали корейски фирми да финансират различни фондации. Във връзка със скандала лидерът на конгломерата "Самсунг" е обвинен в корупция и незаконно присвояване на средства. Пак Гън-хе до последно отричаше криминалните обвинения.

Премиерът на страната Хуан Кхьо-ан ще изпълнява длъжността на президент в следващите 60 дни, когато се очаква да се организират нови избори. Борсовите котировки реагираха положително на решението, което бележи края на най-драматичната политическа сага в Република Корея от последните 20 години.
„С цел да бъде спряно засилването на вътрешните конфликти, ние трябва да управляваме социалния ред и да запазим правителството стабилно, така че да бъде успокоена националната тревога и загрижеността на международната общност, заяви Хуан Кхьо-ан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай