Освободиха Мосул от джихадистите

Освободиха Мосул от джихадистите | StandartNews.com

Иракският премиер Хайдер ал-Абади обяви победа в "освободения" град Мосул, съобщи неговият офис след опустошителната почти 9-месечна битка срещу „Ислямска държава".

Абади "пристига в освободения град Мосул и поздравява героичните бойци и иракския народ за постигането на голямата победа", се казва в изявление на кабинета му, цитирано от Франс Прес.

Подкрепяни от международна коалиция начело със САЩ, иракските сили водят от октомври 2016 г. широка офанзива за прогонване на ИД от Мосул, вторият по големина град в Ирак, който джихадистите завзеха през юни 2014. Снимка на официалния сайт на Абиди го показа облечен в черна военна униформа и шапка, когато пристигна в Мосул, за да съобщи за възвръщането на града.

Посочената победа в Мосул бележи сериозен успех за иракските сили за сигурност, които се разпаднаха пред лицето на джихадистките атаки в сраната през 2014 г. Иракските сили започнаха кампанията си за освобождаване на населеното място през октомври, като задържаха източната му част и започната битката за западната през следващия месец. Дори в последните дни на битката, хиляди цивилни останаха в капан в Стария град, а тези, които избягаха, пристигнаха почернени, след като загубиха роднини в джихадистките бомбардировки. Около 915 000 души избягаха от Мосул от началото на битката за града през октомври, според ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай