ОБЗОР: Турски спецчасти се готвят за атака в Сирия

ОБЗОР: Турски спецчасти се готвят за атака в Сирия | StandartNews.com

Турската армия е прехвърлила специални части в граничещия със Сирия окръг Хатай, съобщи днес Анадолската агенция.

Според агенцията там са пристигнали най-малко 10 автобуса със служители от специалните части, които ще бъдат разположени в района на Хас и Къръкхан. Анадолската агенция отбелязва също, че на границата на двете страни в района на сирийския град Африн продължава артилерийският обстрел както от страна на турската армия, така и от базираните там кюрдски формирования.

Анкара не изключва възможността за предприемане на операция срещу кюрдите от Партия на демократичния съюз (ПДС) и Силите за защита на народа (СЗН), които според Турция са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че операцията в Африн срещу "терористичните сили" може да започне всеки момент.

Турската армия прехвърли във вторник най-малко 10 танка към границата със Сирия. Според телевизия Хабертюрк в пограничния район се извършва мобилизация.

Министърът на отбраната на Турция Нуретин Чанъкли призна за операцията, но уточни, че тя е стартирала "де факто" с обстрел през границата. По турската телевизия "Хабер" Чанъкли отбеляза, че Анкара е предприела тази стъпка, тъй като не вижда "друга алтернатива" освен започване на военна операция срещу "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди. Турция смята тази организация за терористична групировка.

Според Чанъкли Турция "има право на самозащита в съответствие с международното право" и нейните сили ще се стремят да унищожат всички "коридори на терористите" в Африн. Той предупреди САЩ да не оказват подкрепа на "Отрядите за народна защита", след като Вашингтон обяви, че ще създаде и обучи нова погранична сила, съставена главно от милиции на сирийските кюрди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай