ОБЗОР: Израел разсекрети ядрената програма на Иран

ОБЗОР: Израел разсекрети ядрената програма на Иран | StandartNews.com

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му разполага с нови неоспорими доказателства за тайна иранска програма за ядрено оръжие. Нетаняху, който е яростен критик на споразумението по иранската ядрена програма, сключено през 2015 г., представи пред журналисти в централата на израелските въоръжени сили в Тел Авив и пряко по израелските телевизии "точни копия" на десетки хиляди оригинални ирански документи, получени, по думите му, преди няколко седмици с цената на "невероятен успех в областта на разузнаването", предаде АФП.

Става дума за 55 000 страници документи и за 183 диска със секретна информация за иранска ядрена програма, наречена "Програма Амад", предаде АП."Тези документи показват, че въпреки уверенията на иранските лидери, че страната никога не се е стремяла към ядрено оръжие, Иран е излъгал, и то страшно много", добави Нетаняху. Материалите показват, че на Иран не може да се има доверие, коментира Нетаняху.

"Ние можем също да докажем, че Иран е складирал тайно материали, идващи от "Проекта Амад", за да си послужи с тях в подходящия момент и да разработи ядрени оръжия", добави той. Анализатори посочват, че с разкритията Израел, който винаги е бил против сделката, е дал алиби на Белия дом да напусне споразумението.Иранските държавни медии пък се подиграха с презентацията на Нетаняху и казаха, че това е "пропаганден спектакъл" и че Нетаняху е "прочут със смешните си шоута", предадоха АП и Ройтерс. Информациите, разкрити вчера от Израел за тайна иранска програма за ядрено оръжие са "автентични", заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, ръководил допреди седмица ЦРУ.

Президентът на Русия и израелският премиер, Владимир Путин и Бенямин Нетаняху разговаряха по телефона вчера за споразумението по иранската ядрена програма. Те са засегнали и израелските разузнавателни документи за секретни ирански ядрени дейности, предаде "Ройтерс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай