Кюрдите гласуват за независима държава

Кюрдите гласуват за независима държава | StandartNews.com

Днес е вторият ден от референдума за независимост на автономния район Кюрдистан.

Първи още вчера започнаха да гласуват кюрдите, живеещи в Китай.

"Гласуването по интернет за кюрдите в чужбина ще бъде възможно в продължение на три дни", каза Шируан Зирари - говорител на Избирателната комисия на Кюрдистан. "За да се гласува, е необходимо да се представи документ за иракско гражданство", отбеляза Шируан Зирари - говорител на Избирателната комисия на Кюрдистан, като добави, че точният брой на иракските кюрди в чужбина е неизвестен.

Референдумът е насрочен за понеделник в Кюрдистан и други зони, които Ербил и Багдад си оспорват, включително богатата на петрол провинция Киркук. В момента тези зони се намират под кюрдски военен контрол. Той се провежда въпреки международното неодобрение за този вот и предизвика скандал, като особено остри бяха реакциите в Турция. Багдад също се противопоставя на референдума, като го обяви за неконституционен. Против са и иракските съседи - Турция, Иран и Сирия, заради опасения, че референдумът може да подтикне към отцепничество и техните кюрдски малцинства.

За "потенциално дестабилизиращ ефект" на референдума предупреди ООН, а САЩ заявиха, че той може да предизвика вълнения в региона и да отклони вниманието от продължаващата военна кампания срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай