Китай става глобален лидер в икономиката на споделянето

Китай става глобален лидер в икономиката на споделянето | StandartNews.com

Китай се превръща в световен пионер и иноватор на икономиката на споделянето. Споделянето на услуги, включително велосипеди, превозни средства и "капсули за сън", сега са част от ежедневието на китайските граждани.

Икономиката на споделянето на страната ще продължи да нараства с годишен темп от над 30% в следващите пет години, се казва в доклад, публикуван от Държавния информационен център (SIC) на 27 февруари. Сделките в икономиката на споделянето на Китай, сочи докладът, са достигнали 4,92 трилиона юана (777,4 млрд. долара) през 2017 г., което е с 47,2% повече в сравнение с предходната година. До края на 2017 г. 60 китайски стартъпи влязоха в т.нар. "Глобален клуб на еднорозите" на частни компании, чиято стойност е поне 1 млрд. долара. 31 от тези китайски фирми, или 51,7% от всички, са ангажирани в бизнеса на споделяне.

Икономиката на споделянето започна в САЩ, но скоро премина през редица страни, включително Китай. След като усвои усъвършенствания бизнес модел, втората най-голяма икономика в света започна да увеличава инвестициите си в задграничните пазари. Множество китайски доставчици на услуги за споделяне на велосипеди, включително Ofo и Mobike, са тествали от 2015 г. пазарите в чужбина, казва експертът от Китайската академия на социалните науки Ли Юнцзян. На 13 юни 2017 г. английският Манчестър стана стотният град в света, който предлага Mobike. Конкурентът на тази компания - Ofo, се е разпространил в 250 града в 20 страни.

Икономиката на споделянето още е в ранен етап, а тези бързо развиващи се области са в преходен период, казва Чжан Синхун, директор на Института за изследване на икономиката на споделяне към SIC. Ще отнеме известно време преди секторът да се развие напълно, добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай