Китай изгражда първата "умна" супермагистрала

Китай изгражда първата "умна" супермагистрала | StandartNews.com

Първата китайска "умна" супермагистрала ще се появи в Джъдзян, обяви Министерството на транспорта на източната провинция. 161-километровият път, който в момента се строи, започва от град Ханджоу и завършва в Нинбо, като преминава през Шаосин. Моторните превозни средства ще могат да се движат с максимало допустимата скорост от 120 км/ч по двупосочната магистрала с шест ленти. Планира се да бъде отворена за движение преди 2022 г., когато Ханджоу ще е домакин на 19-ите Азиатски игри.

След като бъде завършена, тя ще бъде "зелена" и сигурна, оборудвана с "умни" технологии. Магистралата ще включва цялостна система за мониторинг, както и предупредителна система за поддържане безопасността на превозните средства, като същевременно увеличава средната скорост на движение, посочиха източници от индустрията. В момента средната скорост по магистралите в Джъдзян е 90 км/ч. Чрез "умната" система "супермагистралата" се очаква да увеличи средната скорост с 20 до 30%. В допълнение системата ще може в бъдеще да поддържа автономно движение по магистралата, чрез използване на т. нар. "Технология на интернет и превозните средства". Целта е да бъде създаден път без никакви инциденти, което трябва да бъде постигнато чрез позиционирането с висока точност, синергията между трафика и пътя и автоматичните системи за движение.

Данните показват, че броят на автомобилите с нов вид енергия (като електромобили и хибриди), продадени в Китай, достигна 777 000 през 2017 г., което е 53% увеличение спрямо предходната година. Бързото развитие в производството на такива автомобили в страната увеичи търсенето на хардуер, включително на устройства за зареждане на батериите. Краткосрочната цел на супермагистралата е да предлага услуги за зареждане на електрически автомобили чрез соларни панели и фотоволтаични генератори, както и чрез зарядни стълбове.

В бъдеще тя ще предлага и зареждането на мобилни телефони. Магистралата ще вземе предвид както иновациите, така и икономическата приложимост на новите материали, което ще направи възможно нейно пълно копие да бъде изградено и на друго място, каза Жен Чжун, зам.-министър на транспортното ведомство на провинция Джъдзян. Първата фаза на проекта в Нинбо ще започне тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай