Химическите инспектори в Сирия започват работа

Химическите инспектори в Сирия започват работа | StandartNews.com

Инспекторите от контролния орган Организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) ще започнат днес разследването си на мястото на предполагаемата химическа атака близо до Дамаск.

"Екип за установяване на фактите пристигна в Дамаск в събота и трябва да отиде в Дума в неделя", заяви заместник-министърът на външните работи Айман Сусан пред АФП.

Делегация от експерти от ОЗХО, която е с централа в Хага, има за задача да разследва атака от 7 април срещу Дума, който се намира източно от Дамаск.

Западните сили твърдят, че при атаката са използвани химически вещества, най-вероятно хлор и зарин, и са убити най-малко 40 цивилни граждани.

Предполагаемата атака, която Дамаск и руският му съюзник отричат, предизвика в събота заранта ракетни удари от страна на Съединените щати, Франция и Великобритания.

Сусан повтори обещанието на сирийското правителство, че химическите експерти ще могат да разследват безпрепятствено. "Ще гарантираме, че те ще могат да работят професионално, обективно, безпристрастно и без никакъв натиск", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай