Ергодан заплаши САЩ с "османски шутове"

Ергодан заплаши САЩ с "османски шутове" | StandartNews.com

Повече от очевидно е, че САЩ още не са яли османски шутове, заяви президентът и партиен лидер Реджеп Ердоган в отговор на заканата на Вашингтон, че ако Турция удари американските военни части в Сирия, ще получи ответен удар.

По време на редовното заседание на парламентарната група на управляващата ПСР Ердоган реагира с остри нападки към Белия дом заради отправените предупреждения за възможен сблъсък на сирийска територия.

„Ако бяхме започнали операцията си през лятото, укрепленията там щяха да се превърнат в крепости. Ние нямаме какво повече да говорим на онези, които твърдят, че няма заплаха за страната ни откъм Сирия. Най-подходящата реакция е рефлексът на турската армия. На всичкото отгоре те /САЩ/ искат ние да се предадем на терористите. Що за членство в НАТО е това? Ако ние сме заедно в НАТО, както Турция, така и САЩ са длъжни да се съобразяват с правилата на алианса", заяви Ердоган пред своите в парламента.

Той подчерта, че НАТО не е само САЩ, а и всички останали държави-членки и според вътрешния закон на алианса всички са длъжни да го следват и да се съобразяват с него. Ердоган настоя Вашингтон да спре да твърди, че кюрдските отряди от сирийския клон на ПКК не са терористична организация и да действа като съюзник в НАТО – щом една страна-членка е мишена на въоръжени нападения, всички останали трябва да се противопоставят, защото законът на алианса изисква това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай