Задържаха петима в Ню Йорк за атака срещу Ердоган

Задържаха петима в Ню Йорк за атака срещу Ердоган | StandartNews.com

Петима души са били задържани заради скандалното прекъсване на речта на президента на Турция Реджеп Ердоган в хотел "Мариот", обяви "Ню Йорк Таймс". Там той говори пред представители на турско-американския комитет. Демонстранти обаче нахлули в залата и започнали да крещят: "Вие сте терорист, вън от нашата страна!". Един от тях е бил с тениска в лика на Майкъл Израел, американец доброволец в кюрдските отряди в Сирия, който е бил убит от турски изстребител. 

Служителите на реда са успели да изтласкат демонстрантите, след като се е стигнало и до бой. Събитието продължило. "Скъпи братя и сестри, искам да ви помоля да не жертване нашата среща заради няколко градски терористи", обявил Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. 

Протестърка обяви пред "Ню Йорк Таймс", че целта им е била да провалят мероприятието заради престъпленията, които върши Турция и нарушаване на правата на човека срещу кюрдския народ. "Американците трябва да знаят, че този, който се нарича наш съюзник, пречи на борбата срещу ИД", твърди момичето. 

Предишната поява на Ердоган в САЩ, която бе на 17 май във Вашингтон, също бе белязана от насилие. В мелето взеха участие десетки, както охраната на държавния глава на Турция. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай