Ястреб начело на външната политика на САЩ! Бившия шеф на ЦРУ Майк Помпео стана държавен секретар

Ястреб начело на външната политика на САЩ! Бившия шеф на ЦРУ Майк Помпео стана държавен секретар | StandartNews.com

Американският Сенат гласува и одобри кандидатурата на бившия директор на ЦРУ Майк Помпео за държавен секретар. Помпео спечели доверието на Тръмп след една година в ЦРУ, но беше обвинен от демократите, че е твърде агресивен спрямо мюсюлмани и хомосексуалисти.

След като номинацията едва премина през Комитета по международни отношения в Сената, позицията на Помпео беше лесно затвърдена от целия Сенат с 57 гласа „за" и 43 гласа „против", като шепа демократи сенатори, намиращи се в трудно положение, гласуваха „за". Потвърждението дойде навреме за Помпео, за да води делегацията на САЩ по време на разговорите на външните министри в Брюксел този уикенд. Както и да се занимава с организацията на срещана на върха между Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в следващите месеци.

Помпео замести Рекс Тилърсън, който беше уволнен през март след година на напрежение и размирици в Държавния департамент, където той отчужди голяма част от персонала и срина морала в институцията. Но докато Тилерсон беше виждан като гласът на разума и умереността в администрацията на Тръмп, то Помпео прилича по-скоро на ястреб, който в комбинация с новия съветник по сигурността на Белия дом Джон Болтън залагат една доста по-агресивна позиция на Тръмп в световната сцена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай