US университети готвят специалисти по марихуана

US университети готвят специалисти по марихуана | StandartNews.com

Марихуаната става все по използвана през последните години. Показателно е, че в някои американски щати пушачите намаляват, а използващите "трева" стават все повече. На 1 януари 2018 г. и Калифорния разреши нейната употреба. В други 9 щата също е позволена "меката дрога" за "медицински цели". В Канада е въпрос на време да бъде приет закон, легализиращ нейната употреба. Легалният бизнес с марихуана ще създаде над 250 000 работни места в САЩ до края на 2020 г., сочи доклад на New Frontier Data. От това ще спечелят не само потребителите на тази дрога, но и държавата, която ще събира повече данъци. Канадското правителство се готви да въведе такса от 1 канадски долар на грам или 10 процента от крайната цена, в зависимост от това коя сума е по-голяма. По всяка вероятност в различните канадски щати ще влязат в сила различни правила. Индустрията, свързана с производство и разпространение на марихуана, усеща силния мирис на пари и печалби и се насочва към новата доходоносна ниша. Университетите в САЩ и други страни не останаха по-назад от тази тенденция. Те предприеха действия за създаване на кадри за този нов специфичен доходоносен отрасъл, който очевидно ще накърни интересите на компаниите, произвеждащи цигари.

Щатският University of Northern Michigan предлага диплома по специалност, която хваща окото на марихуана ентусиастите. Това е химия на медицинските растения. И по всичко личи, че подобно образование може да се отплати прилично. „Всички наши възпитаници получават квалификация, чрез която могат да бъдат анализатори в лаборатории", каза Брандън Канфийлд, доцент по аналитична химия, който е основател на програмата. Подобна диплома може да отвори врати за започване на работа с годишна заплата от 70 000 долара веднага след завършване на университета, обяснява Канфийлд, цитиран от CNBC. Преди това обаче студентите първо трябва да се дипломират, което обаче не е никак лесна задача. „Когато чуят каква е специалността ми, доста хора казват: „Яко, ще получиш диплома за гледане на марихуана". Това обаче изобщо не е лесна диплома", казва един от студентите. Данъчните приходи на щата Колорадо от канабис минаха 500 млн. долара. Свързаните с канабиса данъци в периода от 2014 г. до средата на 2017 г. възлизат на 506 143 635 долара. Програмата не се фокусира единствено върху земеделската част, а комбинира лекции по химия, биология, маркетинг и финансов мениджмънт. Всъщност студентите дори няма да отглеждат марихуана, пояснява Канфийлд, тъй като това е най-масовият въпрос, който му здават.

Има няколко конкретни специализации, които се предлагат в рамките на обучението. Една от тях е с биоаналитичен фокус. Според Канфийлд тази специалност дава на завършилите предимство, тъй като те могат да извършват независими изследвания. Друга специализация е насочена по-скоро към предприемачеството. За студентите, избрали този път, бъдещето е по-неясно, тъй като изисква амбиция и желание за работа. С тази диплома човек може да отвори собствена лаборатория, казва Канфийлд. „Сега имаме малка група от студенти, така че все още не сме сигурни коя дисциплина ще се радва на най-голям интерес", казва доцентът, добавяйки, че „някои студенти са доста ентусиазирани от бизнес специалността".

Канфийлд решава да стартира програмата през 2016 година, когато присъствал на среща на American Chemistry Society и слушал лекции на представители на индустрията за отглеждане на канабис. Там той осъзнал, че има недостиг на кадри в доста от вече съществуващите лаборатории. Засега повечето работни позиции в този отрасъл са нископлатени, но някои експерти получават доста сериозни възнаграждения. Изданието Detroit Free Press отбелязва, че „след като приходите от медицинска марихуана в Мичиган възлизат на над 700 млн. долара, пълната легализация на марихуаната може да доведе до огромни нива на приходите". С оглед посоката, в която се движи индустрията, „перспективите изглеждат доста добри".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай