Тръмп разкри плана за „Арабското НАТО“ и сделка за милиарди

Тръмп разкри плана за „Арабското НАТО“ и сделка за милиарди | StandartNews.com

Когато президентът на САЩ Тръмп пристигне тази седмица в Рияд, той ще очаква от визитата му да последва ново преразпределение на  силите в региона, която служителите на Белия дом наричат ​​"Арабско НАТО", целта е коалицията да ръководи борбата с тероризма. Като основна цел е Тръмп да обяви еднаот най-големите сделки за продажба на оръжие в историята.

По думите на американските медии „зад кулисите“  администрацията на Тръмп и Саудитска Арабия провеждат преговори, водени от съветника на Белия дом Джерард Кушнер и принц Мохаммед бин Салман. Дискусиите започнаха малко след президентските избори, когато Мохаммед, известен във Вашингтон като "MBS", изпрати делегация, която да се срещне с Кушнер и други служители на Тръмп в "Тръмп Тауър".

След години на разочарование от администрацията на Обама саудитското ръководство се стреми да прави бизнес, заявяват от Белия дом.

По време на въпросната срещата арабите са предложили преориентиране на отношенията между САЩ и Саудитска Арабия и различни проекти за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността, икономиката и инвестициите. Екипът на Тръмп призовал царството да засили действията си за борба с радикалния ислям  и да сподели тежестта на регионалната сигурност.

През последните седмици администрацията на Тръмп разработва серия от предложения, които Тръмп ще направи през този уикенд. Една от главните цели е да се изработи рамка и основни принципи за единна коалиция, която да постави началото на по-официална организационна структура, подобна на НАТО.

Идеята за "Арабско НАТО" е от години и винаги е имала силна подкрепа от Саудитска Арабия, но досега никога не е била открито одобрена от САЩ.

Освен Саудитска Арабия, първоначалните участници в коалицията ще бъдат Обединените арабски емирства, Египет и Йордания, а Съединените щати играят ролята на организатор.

Основната  част от плана на Тръмп е продажбата от оръжия от САЩ за Саудитска Арабия, което Тръмп ще обяви в Рияд. Окончателните подробности все още се разработват, но официални лица заявиха, че пакетът ще включва между  98 и 128 млрд долара. След 10 години сумата може да достигне 350 милиарда долара, заявиха от Вашингтон Полст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай