Тръмп призова Турция и Армения да забравят миналото

Не трябва да позволим отново такива зверства, обяви президентът на САЩ

Тръмп призова Турция и Армения да забравят миналото | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп почете паметта на жертвите от масовите кланета на арменци в Турция през 1915. Той призова двете страни да забравят миналото и в името на едно по-добро бъдеще. "Това е важна скъпка", обяви държавният глава. 

Той обаче отново бе разпънат на кръст от критиците си. Повод за това стана, че не използва думата "геноцид", както мнозина очакваха. Особено дръзки бяха медиите, които традиционно го нападат, но те забравиха, че и Барак Обама се отметна от обещанието си да използва това определение. 

Тръмп също като Обама си използа арменското определение Мец Йерерн (б.р. Голямото престъпление), което е равнозначно на Холокоста. 

"Днес, ние, си спомняме и почитаме паметта на тези, които са страдали по време на Мец Йерерн, една от най-лошите масовите жестокости на 20 век. С над 1,5 млн. жертви, депортирани, клани или карани да маршируват към смъртта. Аз се присъединявам към арменската общност в Америка и по целия свят в траура за невинните жертви, както и страданието, което е понесено от толкова много хора. Не трябва да позволим подобно нещо да се случи отново", обяви Тръмп. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай