Тръмп отказа Круз от битката за Белия дом (ОБЗОР)

Тръмп отказа Круз от битката за Белия дом (ОБЗОР) | StandartNews.com

Доналд Тръмп е най-вероятният кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ. Тази перспектива се очертава след поредната му, този път съкрушителна победа в щата Индиана, която изхвърли основния му опонент - сенатора от Тексас Тед Круз, от играта, прогнозира в. "Ню Йорк Таймс".

Още след затварянето на последните избирателни секции на първичните избори в този индустриален щат американски телевизии обявиха ексцентричния и скандален милиардер за победител в битката с Круз и губернатора Джон Кейсик. Тръмп е получил над 54% от гласовете, Круз е втори с около 32%, а губернаторът на Охайо е трети с 10%. Часове след вота Круз обяви, че се оттегля от състезанието. "С огромно съжаление трябва да заявя, че прекратявам кампанията си", каза той пред свои привърженици в Индианаполис. "Дадохме всичко от себе си, но избирателите предпочетоха друг път", добави сенаторът, който подчерта, че гледа с оптимизъм на бъдещето на страната.

Председателят на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс заяви, че Тръмп е вероятната номинация на партията, след като най-големият му съперник Круз прекрати кампанията си, предаде ДПА. "Сега трябва да се обединим и да се съсредоточим върху разгромяването на Хилари Клинтън", написа Прибъс в Туитър. Партията е дълбоко разделена по кандидатурата на Тръмп, някои видни републиканци заявяват, че никога няма да подкрепят милиардера бизнесмен и политически новак, отбелязва ДПА.

Математически погледнато, победата в Индиана не му гарантира номинацията, но след оттеглянето на Круз между Тръмп и крайния успех стои само Кейсик, обаче досега е спечелил само в 1 от 41 щата, отбелязва в. "Уолстрийт Джърнъл". В битката при републиканците, която започна със 17 кандидати, включително четирима настоящи губернатори, четирима настоящи сенатори и един много стабилно финансиран потомък на династията Буш, Тръмп покори най-опърничавите избиратели, изтъква "Ню Йорк Таймс". Тръмп елиминира един по един опитни политици, които мнозина в партията определяха за най-силните кандидати от поне три десетилетия. Той бе подценен от водещи републиканци и демократи и все пак успя, въпреки че изхарчи много по-малко пари от повечето си съперници, разчитайки на малоброен предизборен екип, допълва изданието.
Победата на бизнесмена получи и отзвук в Русия. Кошмарът на американския консервативен елит стана реалност - бизнесменът Тръмп фактически затвърди своя статут като победител в първичните избори и кандидат-президент на Републиканската партия, посочва в. "Росийская газета". Когато в началото на годината Тръмп влезе в схватка с 16-те други претенденти за републиканската номинация, това се приемаше в най-добрия случай като шега и опит за пиар, а скандалните му изявления бяха осмивани в абсолютно всички вечерни политически шоута. След поредицата победи в първичните избори обаче републиканските елити взеха да бият тревога и хвърлиха стотици милиони долари, за да спрат Тръмп, напомня руският официоз.

Според всекидневника Хилари Клинтън със сигурност ще стане кандидат на демократите и "ако не стане чудо", тъкмо тя ще се бори с Тръмп за Белия дом през ноември. Дуелът между двамата засега е виртуален и повечето анкети сочат за фаворит Клинтън, се казва в статията.

Заради обещанията да вдигне стена срещу нелегални мигранти на границата с Мексико магнатът трудно намира засега общ език с латиноамериканското малцинство в САЩ, посочва изданието. Основният проблем на Тръмп обаче изглежда не са данните от допитванията, нито дори противоречивата му риторика, която според негови критици републиканци поляризира електората. До голяма степен проблемът е в самата републиканска партия, която "се спъва и изостава от демократите в опитите да се приспособи към дългосрочните демографски и социологически промени в американското общество", смята "Росийская газета".

Що се отнася до Демократическата партия и как изглежда надпреварата от нейния лагер, в Индиана сенатор Бърни Сандърс се отърси от серия поражения и удържа победа срещу Хилари. А тя до голяма степен вдигна ръце от щата, след като социологически проучвания показаха, че и без това няма да пожъне успех сред предимно белия електорат, посочва "Ню Йорк Таймс". Успехът на Сандърс обаче не променя цялостния ход на състезанието при демократите, където везните са силно наклонени в полза на бившия държавен секретар на САЩ. Според много анализатори Клинтън има необратима преднина като брой делегати. Въпреки че още не е спечелила номинацията, тя вече се концентрира върху евентуално пряко съревнование с Тръмп за президентския пост, смята "Ню Йорк Таймс". Предишните победи на Клинтън бяха толкова убедителни, че тя може да си позволи да инкасира дори няколко загуби през май и пак да спечели номинацията.

Сандърс обеща да остане докрай, въпреки че доста намали събирането на средства и съответно мащабите на кампанията си, пише "Вашингтон Поуст". Демократите разпределят делегатите пропорционално във всички щати, така че единственият начин Сандърс да стопи аванса на Клинтън, е да спечели всички следващи битки с голяма разлика, а след това да убеди много суперделегати, включително от щати, в които Клинтън е победила, да гласуват за него, посочва в. "Ю Ес Ей тудей".
Според "Росийская газета" прогнозите за резултата от президентските избори в САЩ се делят в момента на 2 категории. Някои предричат съкрушителна победа на Клинтън, а други изобщо не се наемат с прогнози - според тях Хилари демонстрира слабост, а Тръмп е непредсказуем и неведнъж е опровергавал всички експертни мнения и данни от анкети. Тези коментатори очакват на 8 ноември интересна борба с непредсказуем изход, добавя руският вестник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай