Тръмп бойкотира Вечерята на кореспондентите

Тръмп бойкотира Вечерята на кореспондентите | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма да присъства на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в Белия дом, предадоха световните агенции, цитирани от bTV. Решението му е пореден епизод във войната, която води с популярните медии в САЩ.

„Няма да присъствам на вечерята на Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в Белия дом тази година. Пожелавам ви всичко хубаво, дано прекарате една приятна вечер!", написа милиардерът в „Туитър" само ден, след като забрани на Си Ен Ен, „Ню Йорк Таймс", „Гардиън" и ред други критични към него медии да присъстват на брифинг в Белия дом.

Всеки американски президент от 1924 г. насам е присъствал на вечерята поне един път. Целта на бляскавото събитие, което събира журналисти и известни лица, е набирането на пари за стипендии на млади журналисти. Обикновено вечерята преминава в шеги и закачки, като държавният глава обикновено произнася „реч", в която може да коментира с усмивка както собствените си действия, така и тези на своите политически противници.

Така през 2011 г. Доналд Тръмп, тогава просто ВИП гост, поддържащ тезата, че Барак Обама не е роден като американски гражданин, се наложи да понесе подигравките на държавния глава. Тогавашният президент милиардерът би превърнал Белия дом в казино, ако бъде избран на поста. Тръмп стоеше с каменно лице пред камерите, а това събитие е считано за един от главните му мотиватори да се кандидатира за президент.

Един от последните случаи, в които президентът не е присъствал на събитието, е от 1981 г. Тогава обаче пострадалият при атентат Роналд Рейгън все пак се включва с телефонно обаждане.

Последният, който просто решава да не се срещне с кореспондентите, е Ричард Никсън през 1972 г. Той подава оставка, след като журналистическо разследване установява, че той и съпартийците му от Републиканската партия са използвали специални разузнавателни средства срещу политическите си противници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай