САЩ с ново обвинение към шпионката Мария

САЩ с ново обвинение към шпионката Мария | StandartNews.com

Подозират Бутина, че се опитвала да уреди тайни срещи на Путин и Тръмп през 2016 г.

Ново обвинение е предявено към задържаната в САЩ рускиня Мария Бутина, пише Politico. 29-годишната жена бе арестувана в понеделник във Вашингтон и изправена пред съд, съобщи тогава правосъдното министерство на САЩ.
Тя бе обвинена в заговор в полза на Русия, при който опитвала да „развива отношения с американски граждани и да проникне в организации, за да повлияе на
политиката в САЩ".
Арестът й бе обявен, докато US президентът Доналд Тръмп се връщаше във Вашингтон от срещата с Владимир Путин в Хелзинки. Там той заяви, че никога не се е съмнявал в руска шпионска намеса в президентските избори в САЩ.
Според US правосъдното министерство, Бутина е нарушила закона, тъй като не разкрила пред властите в САЩ, че действа като агент на руското правителство.
Новото обвинение е, че рускинята не само контактувала с различни хора, но е и действала като чужд агент. В документа се посочва, че това е започнало поне от 2015 г. С новото обвинение Мария е заплашена от затвор между 5 и 10 години.
Адвокатът на Бутина - Роберт Дрискол, по-рано заяви, че тя наскоро е завършила колеж в САЩ и иска само да насърчи подобряването на отношенията между САЩ и Русия.
Според обвинителите обаче,

Бутина работила по разпореждане на високопоставени официални лица от руското правителство които са в черния списък на САЩ.

Отбелязва се, че тя е свързана също и с организация, насърчаваща правото за притежание на оръжие. В официалните документи имената на чиновника и и на компанията не са посочени, но Politico отбелязва, че Бутина е помощник на бившия сенатор Александър Торшин - бивш член на горната камара на руския парламент, член на управляващата партия „Единна Русия", който сега е на висш пост в централната банка. Торшин е пожизнен член на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, която е силен съюзник на
Републиканската партия на САЩ. Включен е в US списъка с руски граждани, подлежащи на санкции, през април 2018 г.
Обвинението твърди, че Бутина и руският представител работели за изграждане на тайни линии за комуникация, които можели да бъдат използвани от Москва за проникване в националния апарат на САЩ за вземане на решения.
„Ню Йорк таймс" твърди, че по време на изборната кампания за изборите през 2016 г. в САЩ, Бутина се опитала два пъти да организира тайни срещи на Тръмп и Путин.
Арестуваната Мария Бутина, която влязла в САЩ със студентска виза, пък членувала в руската организация „Право да носиш оръжие".
За нея разказва Константин Емешин, основател на Школа за реална политика в Алтайския край, където Бутина учила. По думите на Емешин, момичето имало добри организаторски способности, увличало се от киберсигурност и лесно влизало в контакт с хората, пише Лента ру.
След обучението в Школата Мария получила сертификат, а после я избрали за координатор и започнала да се занимава с цялата организация на работата - сама да набира студенти и да работи с тях. През 2008 г. Мария била избрана за ръководител на информационния център при второто свикване на Обществената камара на територията Алтай. На тази длъжност тя постоянно пътувала на различни форуми, имала много контакти. Тогава й предложили още по-тежка задача - да се преборят предразсъдъците на руските граждани срещу оръжията с къса цев. Те са забранени и са само на черния пазар и при бандитите. Ето защо, Бутина е привлечена да се създаде руска обществена организация "Правото на оръжие", казва Емешин.
След това Мария казва, че са й предложили да учи магистратура по киберсигурност в САЩ. "След като замина, общувахме чрез Фейсбук, поздравявахме се за празниците.

През май тази година тя съобщи, че завършва ученето и й предлагат работа в Силиконовата долина

Беше на кръстопът - какво да направи по-нататък. Преди около седмица и половина се обърна към мен за помощ: има познат руснак, чийто баща беше загинал в ГУЛАГ. Затова искаше да се консултира с председателя на комисията за взаимодействие с регионалните власти на Обществената камара на територията Алтай Александър Диец. Той се занимава с жертвите на политическите репресии. Буквално вчера научавам за цялата ситуация ", казва Емешин. Според него шумният арест на Бутина е политически ход. "Тръмп не намира под голям натиск. Има множество противници и сега искат да използват всичко против него. Мисля, че Мария ще изкара с тази история още една школа, и то в реалната политика", казва общественикът учител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай